Godinu dana Udruženja žena „Borike“ – Nije jubilej, ali je značajna godišnjica

18.11.2018.

ROGATICA – Udruženje žena „Borike“ u istoimenoj mjesnoj zajednici u opštini Rogatica, osnovno je 19. novembra prošle, 2017. godine. Tim povodom danas je na Borikama u prostorijama adaptirane bivše zgrade osnovne škole u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, koja je popularno nazvana „kuća za odmor i rekreaciju“, održana je mala svečanost.

Okupilo je preko 20 žena članica Udruženja i drugih prijatelja i saradnika među kojima su bile i predstavnice Udruženja žena „Rogatica“ na čelu sa dugogodišnjom predsednicom Bogdankom Jolović.

Žene Borika i goste pozdravila je Ivana Planojević, predsjednica Udruženja, koja je istakla da ovo nije neki jubilej, ali je značajna godišnjica u kojoj je postignut osnovni cilj osnivanja udruženja – unapređenje položaja žena u najvećoj ruralnoj mjesnoj zajednici u opštini Borikama.

Uz početničke teškoće i nesnalaženja radile smo i radimo na ekonomskom osnaženju naših članica i ostalih žena u Mjesnoj zajednici Borike putem razvoja ženskog preduzetništva i samozapošljavanja žena, razvoja seoskog turizma, oživljavanje starih običaja i povezivanje sa sličnim i ostalim udruženjima na području opštine i šire u cilju vraćanja Borikama imudža sredine i kraja koji ima dugu tradiciju u razvoju poljoprivrede i turizma.

U našoj aktivnosti, naglasila je Planojevićeva, punu podršku imale smo od muškog dijela naše mjesne zajednice, lokalne uprave i Fondacije za osnaženje žena BiH i moralno i finansijski. Od finansijske pomoći kupili smo i pred ovogodišnju proljećnu sjetvu podijelile određene količine povrtnog i ostalog sjemena i nešto materijala za pletenje, heklanje i vezenje. Šta smo dobili može se vidjeti i na prigodnoj izložbi koju smo priredili uz ovu malu svečanost.

Tu je jelo i piće od povrća i voća, ali i rukotvorina koje radimo pod našim sloganom „da se ne zaboravi boričko ruho“. U tom pravcu ići će i naša naredna aktivnost da kroz ketering za sve vrste događaja i proslava tržištu ponudimo ovdašnje autohtone slatke i slane kolače, ali i ostale proizvode sa „made in“ Borike u cilju socijalne, ekonomske i rodne ravnopravnosti žena, rekla je prva među jednakim u Udruženju žena „Borike“ Ivana Planojević. Uzorna supruga, majka troje djece i vrijedna domaćica kojoj nije stran ni svaki posao u obradi zemlje.