Penzioner iz Rogatice Milovan Perišić drvodeljstvom liječi živce i odmara dušu

03.12.2018.

PREKO 100 UNIKATA NOVOG VLASNIKA

ROGATICA – Još kao dijete sa malom čakijom pravio sam razne predmete od drveta. Bile su to minijature uglavnom predmeta sa kojim sam se svakodnevno susretao u svojoj okolini i kojim su stariji obrađivali zemlju ili se bavili nekim drugim seoskim poslovima, započeo je svoju životnu priču Milovan Perišić (80), penzioner iz Krvčića kod Rogatice.

Sa završetkom osnovne škole i kad sam malo ojačao, dodao je on, put me je odveo u građevinarstvo i opet rad sa drvetom. Počeo sam se baviti tesarskim poslovima prvo u mojoj Rogatici, a nešto kasnije i u Sarajevu. Tesarstvo sam ostavio odlaskom u JNA na odsluženje kadrovskog roka i nisam mu se više vraćao.

Po dolasku iz vojske zaposlio sam se u rogatički „Transpot“ kao fizički radnik i radio do 1965. kada sam prešao u putnički saobraćaj na poslove konduktera i na tom poslu, uz mijenjanje imena firme u „Tehnotrans“ i prekid tokom posljednjeg rata, ostao sve do penzionisanja 2004. godine sa više od 41 godinu radnog staža.

Odlazak u penziju iz temelja je promijenio moj život u mnogo čemu. Uz ostalo, dobio sam mnogo više slobodnog vremena koga sam uglavnom besciljno provodio. Tih dana u meni se probudila stara ljubav prema drvetu, možda i zbog toga što je i moj otac Borisav penziju zaradio kao stolar u stolariji rogatičkog „Sjemeća“, a kod kuće gradio burad, breme za vodu, kace i drugo za svakodnevnu upotrebu na selu.

I nisam se prevario. Rad sa drvetom došao mi je kao terapija. Liječim živce, odmaram dušu i „ubijam“ dosadu, a ima i nešto sitne zarade iako najveći dio mojih rukotvorina poklonim prijateljima i poznanicima. Mogu da se pohvalim da su moje rukotvorine stigle do Francusku, Rusije, Kanade, Grčke, Slovenije i naravno Srbije u koju ih je najviše otišlo.

Bogata je i moja kućna kolekcija. U njoj je preko 100 unikata od drveta od kojih su neki iz oblasti suvenira, ali i ne mali broj je toga što se može koristiti u domaćinstvu kao što su masažeri za tijelo i kožu, daske za siječenje mesa, razne drvene kašike, oklagije, mješaje, slova za gurabije, držalice za sjekire, ašove i druge poljoprivredne alatke, grablje, vile, kosišta, vodijeri za belegije. Tu su i šolje za kafu, komplet escajg za jelo, ali i kandila od kojih je jedno stiglo i do Svete Gore u Grčkoj.

Za izradu mojih rukotvorina najviše koristim meko drvo kao što je javor, lipa, jasika, breza, šljiva, orah, ali i grab, bukva ili hrast. To zavisi od toga šta i u koje svrhe namjeravam da usmjerim svoj proizvod. Pri radu se koristim običnim alatom. Mašinskog rada uopšte nema, kazuje Perišić.

Milovan i njegova životna saputnica Slobodanka rodili su troje djece. Ona su već poodavno otišla iz porodičnog gnijezda, a roditelji su nastavili život za sebe. Uz Milovanovu skromnu penziju i sitnu zaradu od rukotvorina, bavili su se uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka.

Ranije je to bila naša osnovna preokupacija. Imali smo i do pet krava i one su godinama odnosile vrijedne nagrade na izložbama stoke u Rogatici. Dokaz je sedam diploma o osvojenim, u najvećem broju, prvih nagrada i tri zahvalnice.

Godine su učinile svoje i ovih dana u štali Milovana i Slobodanke je samo jedna, ali vrijedna, rasna i visokomlječna, krava koja daje mlijeko za ove kod kuće i one što su na strani, misleći na svoju i djecu njihove djece, reče Slobodanka.

Tekst i foto: Sreten Mitrović