Hram Svetog Nikole u Foči ponovo na meti vandala

Radio Foča - 28. јануара 2019. 058.ba

FOČA – Nepoznati vandali, jedno ili više lica, u namjeri da otuđe novac tokom noći oskrnavili su Hram Svetog Nikole u Foči, svetinju staru više od vijeka i po.

Vandali su polomili prozorčić na prodavnici svijeća i pokušali da kroz prozor ispreturaju stvari tražeći novac.

-S obzirom da je prozor mali i da kroz njega nisu mogli da uđu, pokušali su nekim predmetima da preturaju po objektu vjerovatno tražeći novac. Inače, novac se ne ostavlja u prodavnici, tako da nisu mogli ni da otuđe. Nekih pet maraka, koje su tu ostale su uzeli i ispreturali stvari-ispričao je Dušan Andrić, starješina Hrama Svetog Nikole u Foči.

Kako nisu pronašli novac u prodavnici svijeća, vandali su potom pokušali da kroz prozore provale i u hram. Ipak, u tome nisu uspjeli.

-Materijalna šteta je minorna, ali je duhovna nemjerljiva, posebno kada se uzme u obzir da se ovaj nemili čin desio na praznik Svetog Save, kada smo se svi sabrali slaveći Bogougodnika čijim putem nastojimo hoditi. Tužno je da nam se ovakve stvari dešavaju ne velike praznike, a još tužnije što ovo nije prvi put. Molićemo se Gospodu Bogu blagom i Svetome Savi da nam se ovakve nemile scene ne dešavaju ubuduće, da se kolektivno obožimo, a ne da ovakve slike izazivaju sablazan među svima nama-kaže sveštenik Andrić.

O svemu je obaviještena PU Foča odakle nam je potvrđeno da je obavljen uviđaj, obaviješten dežurni tužilac, te da je istraga u toku.

Iako Foča slovi za duhovni centar imajući u vidu da se na njenoj teritoriji nalazi najveći pravoslavni hram u BiH, Hram Svetog Save, Hram Svetog Nikole sa bogatom riznicom, Bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog, Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog, otuđenje novca iz hramova nažalost nije rijedak slučaj. Svetonikolajveski hram često je bio na meti vandala, a više puta novac je otuđivan od strane i poznatih i nepoznatih počinilaca. Fočanska javnost pamti i nemili pretprošlogodišnji događaj kada je iz prodavnice Hrama Svetog Save ukradeno više od 9 000 maraka. Svi se pitaju da li ovakve pojave govore o opštoj ljudskoj dekadenciji i moralnom posrnuću pojedinaca u društvu. Ili će, pak, biti da su iskušenja najveća tamo gdje su i svetinje velike (prim.aut.)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.