Prošle godine u Rogatici – Mortalitet nadmašio natalitet

23.01.2019.

ROGATICA – Prema podacima iz Odjeljenja za opštu upravu u Rogatici tokom prošle godine u ovoj opštini rođene su 101 beba. Rode su „donijele“ 54 dječaka i 47 djevojčica, što je za petoro djece više nego u prethodnoj 2017. godini.

Slijedeći odluku Skupštine opštine o stimulaciji nataliteta srećnim roditeljima za svako novorođeno dijete isplaćeno je po 500, ili ukupno 50.500 maraka.

To nije i sve što je učinjeno na planu stimulacije nataliteta. Bračnim parovima koji se liječe od steriliteta duže od tri godine na ime troškova isplaćeno je 10.000 maraka, odnosno pojedinačno najviše do 1000 maraka, rekoše u Odjeljenju za finansije opštine.

I dok natalitet u odnosu na 2017. bilježi blagi rast, dotle mortalitet rapidno raste. Pošto u opštini još nema egzaktnih podataka o smrtnosti, za ilustraciju uzeli smo podatke iz Udruženja penzionera Rogatica, prema kojim je penzionera i njihovih supružnika u prošloj godini umrlo 135 ili za čak 34 više nego što se rodilo djece.

Pošto svi umrli na području opštine nisu bili članovi udruženja penzionera, to je mortalitet u ovoj lokalnoj zajednici sigurno veći za još koju desetinu bivših stanovnika tvrde poznavaoci prilika.

Sve u svemu, nimalo optimistička slika odnosa natalitet – mortalitet. Da se ona izmijeni u korist rađanja moraće se poduzimati i neke nove stimulativne mjere i na nivou opštine i šire društvene zajednice.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Darko Nedić