Gest humanosti i poštenja Siniše Petkovića – Vratio novčanik pun para

27.04.2019.

VIŠEGRAD – Siniša Petković, zvani Sike, iz Višegrada, zaposlen je u Centru za kulturu i sport „Radenko Mišević“ u Rogatici na poslovima organizatora kulturnih manifestacija.

Kad nije na poslu ode u svoj Višegrad i umjesto odmora na obalama Drine ili da obilazi kulturno-istorijske i druge znamenitosti Andrićevog grada, on u svojoj mini prodavnici posjetiocima nudi suvenire.

Tako je bilo i juče na Veliki petak kada je oko 17 časova izašao pred radnju da malo protegne noge i na jednoj klupi nedaleko od njegovog „mjesta rada“, vidio je mali dječiji rančić.

Radoznalost je učinila svoje. Uzeo je rančić, otvorio ga i, kako reče, doživio veliko iznenađenje. Uz zanemarljivo malu količinu dječijih slatkiša našao je pravi dobro napunjeni novčanik.

U početku sam se zbunio, a onda sam shvatio ozbiljnost trenutka i uvidom sadržaj novčanika našao sam vizit-kartu na ime Bojane Nikolić iz Stare Pazove, ali i 300 kanadskih dolara, 300 evra, 4000 srbijanskih dinara i 25 konvertibilnih maraka sa više bankovnih kartica sa PIN-ovima.

Bez razmišljanja, dodao je Sike, koristeći se nađenom vizit kartom pokušao sam stupiti u kontakt sa njenom vlasnicom. Slijedila su dva-tri bezuspješna poziva da bi se na kraju Bojana javila. Došla je reče u posjetu rodbini u Višegrad, ali tog trenutka nije znala da je izgubila novčanik. Kad sam je upitao da li je šta izgubila, za nekoliko trenutaka vrisnula je i rekla da joj nema novčanika. Rekao sam joj da je kod mene i ubrzo je u moju radnju došao Bojanin muž i uz neizmjernu zahvalnost preuzeo novčanik sa cjelokupnim nađenim novcem i ostalim sadržajem koji se nalazio u dječijem rančiću. U znak zahvalnosti Siniši je poklonio 50 evra, rekavši da je njegovo poštenje prevazišlo vrijeme u kome se živi. Naći novčanik pun para i sve vratiti veliki je znak humanosti i ljudskog poštenja.

Sike opet reče da on nije uradio ništa spektakularno. Uvijek bi to uradio i radi. U sali bioskopa ili sportskoj dvorani u Rogatici, gdje se održavaju kulturne i druge manifestacije često je u prilici da nađe telefon, kišobran, rukavice ili neki drugi lični predmet, sačuva ga i uvijek vrati vlasniku.