Gornje Osovo kod Rogatice – Sjećanje na nevine žrtve

20.04.2019.

ROGATICA – U malom selu Gornje Osovo kod Rogatice danas je prigodnim manifestacijama obilježena je 77-godišnjica od kako su ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića i Nezavisne države Hrvatske u nastojanju da unište Srbe sa Romanije, Devataka i Sjemeća, 27. aprila ratne 1942. godine na najsvirepiji način – paljenjem u jednoj štali i soldrmi kao pomoćnom objektu Koje Ristanovića, ubili preko 90 Srba ovog i okolnih sela i izbjeglica iz sela oko Rogatice i sa područja opštine Sokolac, koji su bježeći pred ustaškim hordama išli ka Drtini i slobodi u Srbiji.

Tog kobnog aprilskog dana u Gornjem Osovu u ognju je okončalo život 24 člana porodice Ristanović, po osmoro Kovačevića i Tomovića, po petoro Koranjića i Lubinića, troje Bojata od kojih je moja sestra Rajka imala 11 godina i braća Radoje šest i Momčilo četiri godine, i tako redom njih preko 90, rekao je Milovan Bojat, kome su uz najrođenije ovdje stadali djed i baka po majci, uz napomenu da to nije i posljednja brojka, jer je tu bilo i onih za koje podatke o stradanju nije imao ko dati.

Bojat reče da sadašnje i buduće generacije ovaj zločin kao hrišćani mogu oprostiti, ali nikada ne smiju zaboraviti, pored ostalog i zbog toga da nam se ne bi nikada više ponovio. Pozvao je mlade da ovo mjesto ubuduće posjećaju češće i u većem broju.

Sjećanje na žrtve u Gornjem Osovu, kod prigodnog spomen-obilježja koje je, zbog čuvanja lažnog bratstva i jedinstva, podignuto tek 2004. godine i do koga je zahvaljujući Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ i tadašnjem njegovom direktoru Miloradu Jagodiću, 2017. godine došao makadamski put, a prošle jeseni i asfalt dužine 550 metara, počelo je paljenjem 90 svijeća zadušnica i polaganjem cvijeća, parastosom koga je služio paroh borički jerej Njegoslav Jelisić.

Nakon toga na spomen-obilježje položeni su vijenci. U ime Opštinske uprave vijenac su položili načelnik Milorad Jagodić, zamjenik načelnika Jelena Karadžić i potpredsjednik Skupštine opštine Ninoslav Prelić.

Vijenac Opštinske Boračke organizacije položili su predsjednik Milenko Rajak i Danko Lošić, a Udruženja ratnih vojnih invalida Milomir Ećimović i Miladin Dutina. Nakon toga, mještani Gornjeg Osova, među kojima su uglavnom potomci stradalih, upriličili su trpezu ljubavi sa posnom hranom, poznatom osovskom rakijom i sokovima koje su prošle jeseni pripremile vrijedne žene Osova.