Ogroman doprinos ruskih dobrovoljaca koji su stradali za pravdu (VIDEO)

12.04.2019.

VIŠEGRAD – Povodom Dana ruskih dobrovoljaca i 26 godina od njihovog stradanja u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, danas su položeni vijenci kod Spomen-krsta na brdu Grad u Višegradu i služen parastos kod spomenika ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan.

Savjetnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Milan Torbica rekao je da je doprinos ruskih dobrovoljaca ogroman, jer je 37 njih poginulo, a oko 700 je dobrovoljno učestvovalo u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Naša braća po krvi i vjeri prešli su hiljade kilometara kako bi pomogli srpskom narodu da se odbrani, koji je bio u bezizlaznoj situaciji. Ovaj spomenik nam služi da se podsjećamo da su oni vječno sa nama, jer kada je bilo najteže, osjećaj da imate tako bitnog i jakog prijatelja ulivao je snagu i nama borcima Vojske Srpske, tako da smo uz njihovu pomoć lakše stvorili Republiku Srpsku, čiji su i oni dio“, naglasio je Torbica.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da su Rusi pružali pomoć vijekovima, pa tako i u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Jedino su braća Rusi u cijelom svijetu bili sa nama, naočigled svega i naočigled svih i jedino su oni bili spremni da sa nama stradaju za pravdu, slobodu i otadžbinu. Dolazeći iz daleke Rusije, oni nisu imali nikakav lični cilj niti korist, osim da nama pomognu da se junački borimo za svoje pravo na život i da ne dozvolimo da nas porobe, protjeraju i unište“, naglasio je Miletić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da je doprinos ruskog naroda za stvaranje Republike Srpske ogroman i da će opština današnji datum podržavati i u narednom periodu.

„Podsjetio bih i na sve one Srbe koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za stvaranje Srpske, a na nama je da njegujemo i obilježavamo ove datume koji su važni za srpski narod“, rekao je Đurević.

On je zahvalio svima koji su danas došli u velikom broju da obilježe Dan ruskih dobrovoljaca, naglasivši da to pokazuje da srpski narod ima razvijenu svijest prema ovom datumu.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je današnji datum jedan od najznačajnijih za Višegrad i Republiku Srpsku.

„Nadamo se da će ovo obilježavanje biti uvijek, jer prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda traje od davnina, a smatram da naš dug nikad neće prestati, jer ljudi iz druge države koji daju život za Republiku Srpsku su veliki junaci i to je velika stvar“, istakao je Savić.

Predsjednik udruženja Srpsko-ruske zajednice „Zavjet“ Savo Cvijetinović rekao je da je na zahtjev ovog udruženja 12. april prihvaćen od Vlade Republike Srpske da uđe u kalendar značajnih datuma za Srpsku.

„Spomenik ruskim dobrovoljcima u Višegradu podignut je kao znak naše zahvalnosti za pomoć koju su nam pružili u vrijeme kad smo se osjećali u svijetu usamljeni i nismo imali pomoć sa strane, a osjećaj bliskosti srpskog i ruskog naroda došao je do izražaja u toku odbrambeno-otadžbinskog rata“, naglasio je Cvijetinović.

Komandant Prvog kozačkog dobrovoljačkog odreda Vojske Republike Srpske višegradske brigade Viktor Zaplatin rekao je da su u Višegrad došli prvog dana 1993. godine kako bi pomogli srpskom narodu.

„Zvanična politika Rusije u to vrijeme nije dozvoljavala pomoć Srbiji, tako da je sva pomoć išla iz naroda i organizacijom naroda. Kozački odred je učestvovao u važnim bitkama za odbranu Višegrada, kao što su bitke na Zaglavku, Turkovićima i Rudom, tako da smo zajedničkim aktivnostima odbranili Višegrad“, rekao je Zaplatin.

Na centralni spomenik ruskim dobrovoljcima vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i opštinske Boračke organizacije Višegrad i delegacija ministra rada i boračko invalidske zaštite Srpske.

Vijence su položili i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, predstavnici Srpsko-ruske zajednice „Zavjet“, ruskog moto-kluba „Noćni vukovi“, predstavnici udruženja boraca rata od 1990. godine, Udruženja „12. april“ sa Kosova i Metohije, veterani Užica i Zlatiborskog okruga, kao i Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva „Petar Prvi“ iz Podgorice i Bara.