Nova nada za Novu tvornicu prečistača

24.05.2019.

ROGATICA – Nova tvornica prečistača u Rogatici, koju je da ne bi otišla u likvidaciju nakon stečaja, polovinom 2009. godine kupila Vlada Republike Srpske za nešto više od 3 miliona maraka, nikako da stane na noge ili dobije novog vlasnika. Nekoliko pokušaja opštrinske i republičke vlasti na tom planu nisu urodili plodom. Sve se svodilo na to da eventualni partneri – dođu, pogledaju i više se ne javljaju.

Da se oživi rad ovog nekad za rogatičke prilike privrednog giganta koji je zapošljavao skoro 800 radnika, najnovija nada polaže se u Ministarstvo odbrane Republike Srbije, čiji su predstavnici zajedfno sa predstavnicima Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske juče, 23. maja, boravili u Rogatici.

Primio ih je načelnik opštine Milorad Jagodić, a zatim su zajedno posjetili ovaj kolektiv i na licu mjesta uvjerili se da je stepen očuvanosti mašina i alata iznad očekivanja i da bi se mogli koristiti ne samo u proizvodnji prečistača i hladnjaka ulja iz starog proizvodnog programa, nego i u druge proizvodne svrhe.

U tom cilju dogovorena je skora posjeta potencijalnih privrednih partnera iz Srbije radi upoznavanja sa onim šta nudi ovaj rogatički kolektiv u kome još uvijek radi 15-tak radnika.