Premijerno prikazan film „Pepe – jedan uzvišen život“

iskra.co, Milan Ružić - 12. maja 2019. 058.ba

ANDRIĆGRAD – Večeras je u multipleksu „Doli Bel“ u Andrićgradu premijerno prikazan film proslavljenog reditelja i tvorca Andrićgrada – Emira Kusturice. U pitanju je film „Pepe – jedan uzvišen život“ u kom je prikazan poslednji dan vladavine slavnog urugvajskog predsednika Hozea Muhike.

– Ovaj film je po svemu neophodan. Rađen je u vremenu opozitnom od onoga o čemu ovaj film govori. Da bi se razumeo život Pepea Muhike, mora se razumeti i istorija filozofije. Muhika je predstavnik stoicizma, iščezlog pogleda na život. Sve novozavetne ideje o zlatnom teletu i imanju buknule su, jer se danas sve svodi na imanje milijarde. Vreme na koje se poziva Muhika je vreme u kom se sve moglo nositi sa sobom. Najveće utočište za njega je razumevanje prirode kao personifikacije Boga. Pepe je u mladosti pljačkao banke, otimao od bogataša da bi posle 13 godina živeo kao stoik. Na pitanje da li veruje u Boga, Muhika je rekao: „Nisam daleko.“ Moral i sreća su po njegovom mišljenju direktno vezani, što je odlika onih koji izumiru. – rekao je Emir Kusturica pre projekcije filma.

Već na završnoj sceni filma, publika je oduševljeno aplaudirala ovom ostvarenju slavnog reditelja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,