Rodile reduše i gljive na Vražalicama

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. maja 2019. 058.ba

ROGATICA – Kišama koje ovih dana intenzivno padaju obradovali su se jedino berači gljiva, posebno reduša đurđevki. Beru ih u velikim količinama pa i tamo gdje ih ranijih godina nije bilo. A da su uz reduše rodile i neke druge gljive svjedoči Predrag-Peđa Andan iz Rogatice koji je juče odlazeći u rodno Zarđe na Vražalicama ubrao i gljive koje su se ranije mogle naći samo u jesenjim mjesecima.

Rodile reduše kao rijetko kad. Ipak, mene su posebno iznenadile gljive koje u normalnim godinama i vremenima rastu u jesenjim mjesecima. Ovog proljeća one su očito „izgubile kompas“ i rastu zajedno sa redušama đurđevkama. I što je interesantno, i reduše i gljive su ne samo brojne, nego i neobičnih veličina, priča Peđa Andan.

Ove koje sam ubrao obilazeći imanje u mom Zarđu uvjerile su me u njihov veoma brz rast pa i do zadivljujućih veličina. Samo prije dva dana nije ih uopšte bilo, a sada jedna od njih ima prečnik klobuka 25 i dužinu stručka-drške 16 centimetara, dodao je Peđa čijom zaslugom i napravljeni fotos koga donosimo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: