Rodile reduše i gljive na Vražalicama

28.05.2019.

ROGATICA – Kišama koje ovih dana intenzivno padaju obradovali su se jedino berači gljiva, posebno reduša đurđevki. Beru ih u velikim količinama pa i tamo gdje ih ranijih godina nije bilo. A da su uz reduše rodile i neke druge gljive svjedoči Predrag-Peđa Andan iz Rogatice koji je juče odlazeći u rodno Zarđe na Vražalicama ubrao i gljive koje su se ranije mogle naći samo u jesenjim mjesecima.

Rodile reduše kao rijetko kad. Ipak, mene su posebno iznenadile gljive koje u normalnim godinama i vremenima rastu u jesenjim mjesecima. Ovog proljeća one su očito „izgubile kompas“ i rastu zajedno sa redušama đurđevkama. I što je interesantno, i reduše i gljive su ne samo brojne, nego i neobičnih veličina, priča Peđa Andan.

Ove koje sam ubrao obilazeći imanje u mom Zarđu uvjerile su me u njihov veoma brz rast pa i do zadivljujućih veličina. Samo prije dva dana nije ih uopšte bilo, a sada jedna od njih ima prečnik klobuka 25 i dužinu stručka-drške 16 centimetara, dodao je Peđa čijom zaslugom i napravljeni fotos koga donosimo.