Sjećanje na Draženka Mihajilovića, prvog poginulog borca Rogatičke brigade VRS

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 20. maja 2019. 058.ba

ROGATICA – Na lokalitetu Rajs Slaze, nepuna 2,5 kilometara od sela Seljani, kod Rogatice, danas su saborci, rodbina, prijatelji i predstavnici Opštinske Boračke organizacije i Mjesne zajednice Seljani, posjetom prigopdnmom spomen-obilježju vratili sjećanje na Draženka Mihajilovića, prvog borca Rogatičke lake pješadijske brigade iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je poginuo u zasjedi koju su napravili muslimanski ekstremisti iz Rogatice i okolnih sela 18. maja 1992. godine.

Obilježavajući 27 godina od pogibije ovog srpskog patriote, njegov tada komandir čete, Radisav Ljubinac, reče da je Draženko samo prije 7 dana napustivši bivšu JNA prije nego što je trebao redovno biti demobilisan, došao kući iz Beograda i pridružio se svojim najbližim i komšijama da brani očev i svoj prag i srpski narod u cjelini. Nije imao sreće. Pokosio ga je neprijateljski rafal u 20 godini života na domak rodnih Seljana i Rogatice u kojoj je završio osnovnu srednju školu i mislio da ima prijatelje i među muslimanima sa kojim se svakodnevno družio.

Saborci ga nisu zaboravili. Na mjestu njegove pogibije i sa koga je izvučen tek nakon dva dana jer je stalno bilo pod puščanom i drugom vatrom, već 1996. podigli su skromno spomen-obilježje na čijoj mermernoj ploči je uklesan epitaf koji glasi: „Pucnji u tebe bili su pucnji u srpski narod. Borbom za tvoje tijelo otpočela je borba za spas srpskog naroda u Rogatici“, svake godine 20 maja, na dan njegove sahrane, okupe se i vrate sjećanja na njegov mladalački lik i rodoljubje kome je darivao vlastiti život u najboljim godinama, odnosno cvijetu mladosti kako rekoše njegovi najmiliji.

Uz odavanje pošte i paljenje svijeća zadušnica, u prisustvu članova porodice i saboraca, predstavnici Opštinske boračke organizacije, nakon kraće besjede njenog predsjednika Milenka Rajaka, položili su vijenac, a cvijeće najbliži srodnici.

Ovom prilikom, spontano, pošao je i prijedlog da se za dan Rogatičke lake pješadijske brigade VRS uzme dan pogibije i izvlačenja pod kišom kuršuma ovog mladog borca za spas srpskog naroda na području opštine.

Istovremeno, sugerisano je Opštinskoj boračkoj organizaciji da uz pomoć ostalih organa u opštini, pokuša naći nekog ko će već postojeću trasu puta dovesti u stanje da njom mogu proći makar terenska vozila, kako bi na mjesto pogibije sina, poslije toliko godina, došla i njegova majka Veljka. koja zbog zdravstvenih i drugih problema ne može preći pješice 2,5 kilometara puta od Seljana do Rajs Slaza.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.