Nastavljena obnova fasada u Rogatici

14.06.2019.

ROGATICA – Polovinom prošle godine u Rogatici je počela realizacija projekta uređenja dijela fasada na zgradama duž ulice Srpske sloge koja je i glavna arterija ovog opštinskog centra. Za to su, saglasno odluci SO-e sredstva obezbijeđena iz budžeta opštine u visini od 70.000 maraka po principu 98 posto budžet i 2 posto zajednice etažnih vlasnika i pojedinci vlasnici zgrada.

U prvom planu da red su došle zgrade počev od semafora kod bivše „Prometove“ robne kuće i idući uz ulicu do poznate prodavnice koju su Rogatičani zvali i sada zovu „petica“, odnosno motela „Park“. Radi se o 12 stambenih i stambeno-poslovnih zgrada čiji čeoni dio se4 u cjelini nalazi na glavnoj ulici ili su njihovi bočni dijelovi usljed starosti i i dugogodišnjeg ne održavanja vidljivi sa ove ulice a koji zbog oštećenja na bilo koji način narušavaju izgled mjesta ili predstavljaju opasnost za prolaznike.

Započeto je i uz investiciju od 60.000 maraka je urađeno. To je bio i povod da odbornici SO-e na martovskoj sjednici ove godine, na prijedlog načelnika opštine Milorada Jagodića, donesu odluku o nastavku projekta estetskog uređenja Rogatice stavljanjem novih fasada na još 10 zgrada u glavnoj ulici i jednoj u ulici Pere Kosorića.

I opet je isti princip finansiranja s tim što je iznos potrebnih sredstava 70.000 maraka, a nove fasade će biti na zgradama počev od stare pošte do naselja Centar.

Radovi su već počeli. Izvode ih radnici DOO „Petković“ iz Novog Goražda i, kako reče načelnik Jagodić, Rogatica bi sa povećanim brojem novih fasada trebala da bljesne najdalje za narednih 90 dana, kako je definisano ugovorom na izvođačem radova.