Ratarima u Rogatici 160.000 litara dizel goriva

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. juna 2019. 058.ba

ROGATICA – Na dvije benzinske pumpe u Rogatici u toku je intenzivna podjela dizel goriva za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi tokom ove godine.

Prema podacima Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi pravo na ovaj vid podsticaja ratarske proizvodnje ima 237 korisnika koji su Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) prijavili 1602 hektara poljoprivrednog zemljišta za obradu i po tom osnovu će dobiti 160.190,55 litara regresiranog dizel goriva po maloprodajnoj cijeni umanjenoj za 60 pfeninga, sa koliko država ove godine vrši podsticaj ratarske proizvodnje.

Pošto ove godine, zbog izmjena u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, na podsticaj u vidu dizel goriva imaju samo registrovana poljoprivedna gazdinstva, broj korisnika u ovoj lokalnoj zajednici u odnosu na prošlu godinu znatno je smanjen. Lani ih je bilo 529 i oni su „povukli“ preko 178.000 litara goriva.

U razgovoru sa poljoprivrednicima svi oni su zadovolji visinom i načinom podsticaja koji će im umnogome pojeftiniti inače neočekivano skupu sjetvu. Skupa sjetva znači i niša jeftinija žetva. Zbog loših meteoroloških uslova uz sjetvu dosta para povućiće i zaštita od naglog dolaska biljnih bolesti i drugih napasnika, kazuju poljoprivrednici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: