Uskoro u Rogatici – Nova osnivačka skupština „Prosvjete“

27.06.2019.

ROGATICA – Opština Rogatica je među malim brojem lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u kojoj ne radi Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, čiji je Opštinski odbor konstituisan neposredno pred posljednji odbrambeno-oslobodilački rat.

Ratna zbivanja i sve što su ona donijela uticali su da se sve do ovih dana nije osjetio rad ovog udruženja. To je bio razlog da Glavni odbor „Prosvjete“ u Banja Luci pokrene inicijativu da se oživi njen rad i u Rogatici. U tom cilju član Glavnog odbora Milenko Jevđević, porijeklom Rogatičanin, dobio je zadatak da kao povjerenik pomogne u pripremi novu osnivačku skupštinu i izabere novo opštinsko rukovodstvo u opštini.

Nakon provedenih konsultacija sa grupom kulturno-prosvjetnih i javnih radnika, pa i sa načelnikom opštine Miloradom Jagodićem, ovih dana održan je razgovor na temu potreba i mogućnosti oživljavanja rada Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u Rogatici.

Uz podsjećanje na davnu 1902. godinu, kada je u Sarajevu, sa ciljem očuvanja identiteta srpskog naroda u BiH, njegovanja jezika, ijekavice i ćiriličnog pisma i uspostavljanje mostova sa kulturnom baštinom drugih naroda, osnovana „Prosvjeta“. Vraćeno je i sjećanje na brojne manifestacije i ličnosti koje su doprinijele ostvarivanju toga cilja.

Posla za „Prosvjetu“ i u ova vremena ne manjka. Mnogo toga što nosi prefiks srpsko je ugroženo i otud potreba da se „Prosvjeta“ širi i jača u svim lokalnim zajednicama.

Sudeći prema onom što je rečeno na ovom incijalnom skupu, Rogatica će je dobiti najdalje do septembra. U tom cilju izabran je Inicijativni odbor od 7 članova koji je na sebe, uz podršku nadležnih u opštini i povjerenika iz „Prosvjete“ sa nivoa Republike, u tehničkom i svakom drugom pogledu pripremiti novu osnivačku skupštinu na kojoj treba da se izaberu novi organi opštinske „Prosvjete“ i usvoje potrebna normativna akta – statut, program i plan rada.

U Inicijativnom odboru su, stekao se dojam, entuzijasti koji će povjereni zadatak uspješno obaviti i Rogatica bi uskoro trebala da dobije svoju „Prosvjetu“ koju imaju veći dio susjednih opština.