Književnik Milad Obrenović iz Rogatice „žanje“ nova priznanja i nagrade

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. jula 2019. 058.ba

ČETIRI ZLATA ZA TRI MJESECA

ROGATICA – Milad Obrenović iz Rogatice, iako mu književnost nije profesija je član Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Ne bez razloga jer iza njega stoji šest izdatih knjiga poezije, pet knjiga aforizama, tri knjige humoristično-satirične poezije, dvije knjige poezije za djecu i jedna pripovjedaka. Tu je i zbornik aforizama „Istočno od zapada“, a zastupljen je i u brojnim drugim antologijama i zbornicima aforizama za odrasle i djecu, u zbornicima haiku poezije i zbornicima pripovjetki.

Da se radi o neumornom stvaraocu pokazuju i priznanja koja stalno pristižu. Samo u periodu april – juni ove godine okitio se sa četiri zlata za svoje književno stvaralaštvo.

Prvo je stiglo uz 1. april kao Dan šale od Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada za po peti put osvojeno prvo mjesto i nagradu na konkursu na temu: „Ima li mene tamo – IMT“ za top 10 najboljih aforizama, najbolju satiričnu pjesmu, najbolju satiričnu pjesmu u akrostihu i najbilji epigram. To laskavo priznanje Milad je osvojio u konkurenciji 176 autora iz 7 država sa 1350 aforizama, 113 pjesama i 84 epigrama.

U aprilu Milad je u Beogradu na prijedlog Udruženja umjetnika željeznica Srbije, čiji je već godinama član, dobio Zlatnu značku Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture od nacionaslnog značaja.

Maj je za ovog književnika takođe bio berićetan. Počeo je zlatom u Ljubljani. Na međunarodnom tradicionalnom konkursu pjesnika „Zlatno pero – Ljubljana 2019“, u organizacji Udruženja srpskih književnika Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije, na kome su učestvovali pjesnici iz devet država regiona, Miladova pjesma zavrijedila je Zlatnu značku, koja će mu biti uručena 24. avgusta u Ljubljani na tradicionalnoj prezentaciji srpske kulture „Veseli dani srpske dijaspore Slovenije“.

Četvrto, ali kao Milad reče najdraže priznanje, „Zlatni pečat ćirilice“ stiglo je iz Velikog Popovca, kod Petrovca na Mlavi. Na književnom konkursu „Ćirilica – ogledalo srpske duše“ prvo mjesto osvojio je za pjesmu „Pogledi rasuti po tebi“.

– Nagrada imam dosta i sve su mi drage, kazuje Milad. Ipak, izdvajam Zlatnu značku Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije. Jer, ogromna je čast i zadovoljstvo primiti ovako značajnu nagradu. Radi toga sam srećan, ponosan i počastvovan što sam svojim radom zavrijednio ovako visoko priznaje Republike Srbije, posebno što su je, od uvođenja 1976, dobijali samo eminentni ljudi iz svijeta kulture i umjetnosti.

Pored Obrenovića, ove godine, ovo priznanje iz Republike Srpske ponijeli su novinar Mirjana Kusmuk, muzički urednik Mladen Matović, dramski umjetnik Nikola Pejaković svi iz Banja Luke, te književnik iz Dobija Dragan Đuranović i vajar iz Trebjnja Branko Milanović. A njemu lično predstavlja obavezu i podstrek za dalji rad i stvaralašto uz veliku zahvalnost svima koji su prepoznali njegov kvalitet i kontinuitet rada i stvaralaštva iako nije profesionalno vezan za književnost i da živi, radi i stvara u maloj sredini kakva je Rogatica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.