Kukavice kod Rogatice – Sjećanje na stradale Srbe iz Goražda

27.08.2019.

ROGATICA – U selu Kukavice nedaleko od Rogatice danas, 27. avgusta, kod prigodnog Spomen-obilježja još jedanput, uz parastos koga je služio starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal, paljenje svijeća zadušnica i polaganje vijenaca boračkih organizacija iz opština Novo Goražde i Rogatica, vraćeno je sjećanje na 27. avgust ratne 1992. godine kada su pripadnici tzv. Armije RBiH iz ovog sela i okoline na mučki, iz zasjede sa okolnog brdašca, ubili 25 civila Srba, uglavnom staraca, žena i djece iz Goražda i naselja sa lijeva strane Drine.

Oni su, rečeno je i ovoga puta, bježali iz Goražda u kome im je prijetilo fizičko istrebljenje od ostrašćenih ekstremista bivših komšija i navodno prijatelja iz reda muslimanskog naroda.

– U koloni je bilo, reče predsjednik Opštinske Boračke organizacije Novo Goražde Vito Mastilo, preko 1500 Srba koji su u malim kolima, traktorima i jednom već otpisanom autobusu bježali prema Rogatici i slobodnoj teritoriji koju su branili borci Rogatičkje brigade.

U Kukavicama kolona je napadnuta i tom prilikom ubijeno je 26 Goraždana. Samo u autobusu, koji je bio krcato pun i na felgama došao do Rogatice, ubijeno je 12 nedužnih i preko 60 ranjeno, od kojih je veliki broj ostao trajni invalid, kao što je Veljo Lasica kome je odmah noga odsječena, a u bolnici na Sokocu treći dan je, kao 26 žrtva preminula Joka Ikonić, rođena 1927. godine.

– Ja ne znam naglasio je prvi čovjek Boračke organizacije u Novom Goraždu Mastilo, kako je selo dobilo ime Kukavice. Ali, posigurno znam da su se njegovi žitelji iz reda muslimana tog za Goraždanske Srbe kobnog 27. avgusta 1992. iskazali kao prave kukavice. Napali su konvoj u kome je ubijen starina Savo Pljevaljčič rođen 1912, Tankosava Gavrilović rođena 1914., ali i Milan Đurović, beba od svega tri mjeseca. Pitanja zašto je mnogo, ali i obaveza da se prenosi mlađim generacijama da im se ni slučajno ovo ne bi smjelo ponoviti, rekao je on uz napomenu da odgovorni za ovaj zločin jesu nešto kažnjeni ali ni blizu onoga šta su učinili protiv civila i nedužnih.

Među poginulim bili su i Radojka Đurđević (36) i njen 12-godišnji sin Radislav, čiji je drugi sin i brat Dragoslav, koji je preživio masakr u autobusu, ovom prilikom poklonio se sjenama najmilijih i ostalih stradalih, položio vijenac i rekao da je tada ima 16 godina i osjetio svu svirepost napadača. Još uvijek često sanja majku i brata čije je posljednje minute gledao svojim očima a nije im mogao pomoći. Zato ne ide u Goražde i ne voli prolaziti kroz Kukavice.

Na pomenu u Kukavicama bio je i predsjednik Regionalne Boračke organizacije Stara Hercegovina Aleksandar Savić, koji se kratko skupu obratio.

Pomenu je prisustvovala i načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković sa saradnicima i zamjenica načelnika opštine Rogatica Jelena Karadžić, takođe sa saradnicima, te znatan broj drugih javnih, društvno-politički, privrednih i drugih zvančnika. Bio je i ne mali broj članova porodica stradalih, koji su za njihovu dušu obezbijedili skroman koktel uz panajiu, zalogaj posne hrane i čašicu pića.