Na Zlovrhu 2019. – Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. avgusta 2019. 058.ba

ROGATICA – I ove godine na Zlovrhu, najvećem vrhu Žepske planine sa 1525 metara nadmorske visine, gdje je nekada bio jedan od najznačajnijih telekomunukacionih objekata bivše JNA, koga su NATO snage u toku bombardovanja u noći 29/30. avgusta 1995, srušile i tom prilikom ubile 10 od 14 vojnika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske koji su samo sa strijeljačkim naoružanjem bili na obezbjeđenju ovog objekta, već tradicionalno vraćeno je sjećanje na poginule i zločin snaga NATO.

Kod prigodnog spomen-obilježja koje je podignuto i osvećeno 2009. godine neposredno uz ruševinu bivšg vojnog objekta, danas su se okupili rodbina, saborci i prijatelji poginulih vojnika. Došli su i predstavnici Opštinske boračke organizacije i Opštine Rogatica i veći broj „običnih“ građana, poštovalaca lika i djela poginulih boraca.

Uz paljenje svijeća zadušnica i parastos koga je služio starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal, položeni su vijenci Boračke organizacije i Opštine Rogatica i cvijeće koga su donijeli članovi porodica poginulih. Za razliku od niza dosadašnjih godina među njima nije bilo Srđana Nerića, koji je nedavno otišao na onaj svijet sa ogromnom ranom na srcu za sinom Zoranom koji je zajedno sa još 9 saboraca – braća Ljubomir i Dragomir Bakmaz, Velimir Ujić, Radenko Sorak, Milan Stanišić, Miloš Jovičić, Andrija Obradović-Kalaba, Zoran Sorak i još golobradi Darko Motika koji je imao samo 19 godine, stradao u 32 godini pod blokovima srušenog objekta na Zlovrhu, a iza njega su, uz roditelje i dva brata, ostali supruga Slava, koja je sa djeverom Vedranom danas prisustvovala pomenu na Zlovrhu, maloljetni sin Srboljub i kćerka Suzana.

Došla je i Stoja, majka Velimira Ujića (24), ali ni ovoga puta nije bila sama. Sa njom je došla snaha Željka sa kćerima Vericom, Jelenom i Milenom da se poklone sjenima svoga sina, supruga i oca i njegovih saboraca.

Došli su otac Slobodan i brat Rajko Motika da se i ovdje na mjestu stradanja njihovog Darka (19) pomole Bogu za njegovu dušu i duše ostalih nedužno stradalih u NATO agresiji bezdušnika.

Došao je i Dragomir Karišik, koji je bio starješina jedinice koja je čuvala objekat na Zlovrhu, i slučajno sa još tri borca preživio NATO bombardovanje. Usput je održao i čas sjećanja na taj za njega najteži dan u životu.

– I ovoga puta, reče predsjednik Boračke organizcije opštine Rogatica Mišo Sokolović, sa Zlovrha upućena je poruka političkom i drugim organima Republike Srpske da još jednom i posljednji put kažu ne u NATO, jer je on, djelujući pristrasno i protu ljudskog i vijničkog morala, nanio najviše štete i boli Srbima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Upućena je i poruka mlađim da čašće dolaze na ovco mjesto pijeteta i ne zaborave šta se ovdje desilo. Zaboraviti znači da se slično može ponoviti poruka je sa Zlovrha.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.