Preobraženjske svečanosti u Rogatici – Vijenci i parastosi na Borikama i Sjeversku

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. avgusta 2019. 058.ba

ROGATICA – U okviru brojnih osmodnevnih manifestacija posvećenoh predstojećoj Krsnoj slavi i Danu opštine Rogatica, Preobraženju Gospodnejm, danas je obavljena je posjeta Borikama i Sjevrssku.

Na Borikama, nalokalitetu Stara Borika, odnosno mjestu gdje su partizani Druge proleterske brigade 8. marta 1942. godine u svom , kako su oni nazvali, vatrenom krštenju, na mučki način opkolili i likvidirali oko 150, opet po njihovoj verziji, četnika, a radilo se podoficirima i višim oficirima Kraljeve vojske u otadžini koji su po naređenju Draže Mihajlovića, tadašnjem ministra vojske, došli iz Srbnije da učvršćuju ustanički pokret Srba u Istočnoj Bosni, po prvi put kod skromnog spomen-obilježja u prisustvu političkih, privrednih, javnih, kulturnih i drugih pretstavnika opštine, prislužene su svijeće zadušnioce, položeni vijenci i održan parastos koga je služio protojerej-stavrofor i starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal. Vijenac pijeteta položili su načelnik opštine Milorad Jagodić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac.

Prisluživanje svijeća, polaganje vijenaca i parastos održan je i kod Spomenika Kralju Petru I oslobodiocu na Sjeversku koji je podignut i osvećen 9. avgusta davne 1925. godine u znak zahvalnosti „svom ljubljenom osloodiocu mile nam otadžbine“. Pokretač akcije za podizanje spomenika bio je tadašnji načelnik sreza rogatičkogM. K. Nikolić, a dobrotvori su bili Vaso Planojević, žandarmerijski narednik Anton Nebesni, Alim Veljović,Hans Kavan, inženjer forme „Progres“, Novica Veljović,lugari Marko Stanar i Milan Radojičić, Mile Planojević i Milovan Rajak.

I ovdje su prvi iz opštinske uprave i vlasti položili vijenac.

ZVORNIČANKA PRIMILA PRVEMUŠTERIJE

Uz ove manifestacije pijeteta, a povodom Krsne slave i Dana opštine Preobraženja Gospodnjeg, danas je počeo sa radom market „Zvorničanka“, na 3312 kvadratnih metara korisnog prostora. U njemu je, što je i te kako značajno za ovu lokalnu zajednicu, posao našlo 33 radnika, od čega samo trgovaca 19. Bio je to svojevrstan događaj za Rogatičane, pa su, čini se, svi došli da razgledaju, a mnogi i nešto pazare u ovom velelijepom objektu i po enterijeru i unutrašnjosti po promotivnim cijenama koje su povoljnije nego ostalim danima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.