Preobraženjski dani u Rogatici – Pjesnici uveličali slavu i Dan opštine

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. avgusta 2019. 058.ba

ROGATICA – Pjesnici su najdraži Božiji ugodnici, a poezija je svevišnji dar svijetu, rekao je sinoć pjesnik i prozni stvaralac Milenko Jevđević-Jevđa, otvarajući 10-te, jubilarne, pjesničke susrete oranizovane povodom Krsne slave i Dana opštine Rogatica Preobraženja Gospodnjeg, kome sui kao gost prisustvovali Mirjana Bulatović i Ljubivoje Ršumović i domaćini Milun-Mišo Lubarda, Slobodan Ristović i voditelj programa Milenko Jevđević, popularni Jevđa, a uz gitaru susret je uveličala Elena Stanisavljević, pjevajući ruske romanse, pjesme ruskih pjesnika, ali i srpske pjesme, na, kako reče Jevđa, način „kako to samo ruska duša umije iznjedriti“.

Široki prostor Igrališta malih sportova u centru grada odjekivao je sinoć biranim stihovima gostiju i domaćina, koje je više desetina ljubitelja poezije i lijepe riječi, među kojima je bio i načelnmik opštine Milorad Jagodić sa saradnicima, toplo pozdravljali.

Da se kojim slučajem birala najljepša pjesme, veliko je pitanje da li bi izbor bio pravedan. Mjereći po pažnji prisutnih i aplauzima, svi pjesnici su dobili visoku ocjenu, a kao šlag na tortu dolazile su pjesme Elene Stanisavljević, po rođenju Ruskinje, a po mjestu boravka Beograđanke koja je emotivno vezana za Srbe i Srbiju, jer je udata za Srbina.

Ovo veče za pamćenje zatvorio je bard srpskog pjesnišva Ljubivoje Ršumović poznatom svojom „Zdravicom srpskom narodu“.

OMAŽ BOŽIDARU-BOŽI STANARU

Ovogodišnji pjesnčki susreti protekli su bez jednog od njihovih utemeljivača. Na onaj svijet nedavno je otišao Božidar-Božo Stanar. Podsjećajući na njega, prijatelj i kolega po lijepom stihu i lijepoj pisanoj riječi, Milenko Jevđević, reče:

– Na ovim susretima u Rogatici uvijek imamo priliku da čujemo poznate pjesnike, koji su naši, zavičajni. Ovaj put su to Slobodan Ristović i Milun-Mišo Lubarda. Pridružujući se ovom dvojcu, želim s posebnim pijetetom da izgovorim ime našeg sugrađanina, pjesnika i proznog pisca Božidara-Boža Stanara, našeg zajednčkog prijatelja, istinskog gospodina i dobričinu. Pošto ova sala nema drugu galeriju do nebeske, usuđujem se pretpostaviti da je Božo večeras baš tamo, a mi mu poručujemo kako ga nismo zaboravili“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.