Sport uz Krsnu slavu i Dan opštine Rogatica – I šahisti dali svoj prilog

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. avgusta 2019. 058.ba

ROGATICA – Od ove godine u programu sportskih manifestacija posvećenih krsnoj slavi i Danu opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem uvršten je i šah. Iskorišćena je prilika i u program je ušao memorijalni turnir „Ratomir Rato Brkić“ koga već 36 godina organizuje Šahovski klub „Gorski“ (od maja ove godine ponovo prvoligaš Republike Srpske) i na taj način čuva sjećanje na jednog od svojih najistaknutijih članova Ratomira Rate Brkića koji je preminuo oktobra 1980. poslije saobraćajne nesreće.

Turnir je održan u prostorijama Kluba, a u prisustvu većeg broja ljubitelja šaha otrvorio ga je predsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac.

Okupio je 26 šahista iz opština Višegrad, Sokolac, Pale, Čajniče, Foča, Kalinovik i opština Istočnog Sarajeva, ali i Priboja iz koga je došlo čak pet šahista čime je ova manifestacija dobila i međunarodni karakter.

Među okupljenim šahistima su i FIDE majstori Vladimir Bilić iz Višegrada i Lazar Stavnjak iz Čajniča. Ostali su uglavnom majstorski kandidati.

Igralo se 9 kola po švajcarskom sistemu sa tempom igre 10 minuta po igraču i kad se sve sabralo najuspješniji je bio FIDE majstor Vladimir Bilić koji je osvojio 7,5 poena. Drugo mjesto pripalo je Predragu Batiniću iz Sokoca sa 7 i treće Nevenku Mediću sa Pala sa 6,5 poena i tako redom do 26-tog Radovana Damjanovića iz Rogatice koji je osvojio 1 poen. FIDE majstor Stavnjak osvojio je četvrto mjesto sa 6 poena.

– Za pobjednika turnira organizator, uz podršku Opštine, obezbijedio je diplomu, pahar i skromnu novčanu nagradu. Diplomu i novčanu nagradu dobili su i takmičari do zaključno sa petim mjestom, reče sudija i kontrolor Momir Ašonja.

– Od šahista Rogatice, dodao je Ašonja, najuspješniji su bili od 6 do 8 mjesta i osvojenih po 5,5 poena Niko Delić, Milan Brkić i predsjednik Kluba Radovan Rosić.

Čast šahista Srbije sačuvali su Sreten Drčalić na petom mjestu sa 5,5 i Bratislav Bojanić na devetom mjestu sa 5 osvojenih poena.

I na ovom turniru igrao je doajen šaha sa Pala 91-godišnji Miloš Lazarević. Osvojio je 17 mjesto sa velikih 4 poena.

Cijeneći njegove godine i postignuti uspjeh, organizator turnira ga je posebno nagradio. Istina skromno, ali nagradi se ne gleda u zube, reče čiča Miloš uz najavu da će doći i dogodine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.