Zdravstvo u Rogatici viđeno iz drugog ugla – Paunovi za oko i dušu

01.08.2019.

ROGATICA – Za 136 godina od dolaska u Rogaticu prvog civilnog ljekara i početka rada zdravstvene službe u narodu, zdravstrvo u ovom mjestu vodilo je više osoba. Neki su se zvali rukovodioci, neki drirektori. Među njima je bio i Bjelopoljac Šefket Kurtčehajić. On ne samo da je znatno unaprijedio zdravstvenu službu, nego je ostao upamćen i po tome da je volio prirodu, posebno životinje, price i ribe.

Za njegove „vladavine“ od početka avgusta 1967. do polovine februara 1984. kada je otišao na rad u Sarajevo, park kod Doma zdravlja, čija veličina je oko 10.000 kvadratnih metara, bio je prava botanička bašta sa rijetkim rastinjem. Po njemu su slobodno hodale graciozne srne i srndaći, fontana je bila puna riba, a posebnu pažnju privlačilo je nekoliko parova paunova i fazana.

Odlaskom doktora Kurtčehajića vbremenom se smanjivao životinjski svijet, ali je par paunova dočekao i posljednji rat i preživio ga. U poratnom periodu, pričaju radnici Doma zdravlja, negdje oko 2000-te godine, izgubio se i njihov trag. Jednostavno noć ih je „progutala“.

I tako sve do ovih dana, kada je menadžment sadašnjeg Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ odlučio da ponovo vrati paunove. U Foči je nabavio jednog pauna i tri paunice. Oni su još u „karantinu“, u posebno ograđenom prostoru, radi adaptacije, nakon čega će biti pušteni na slobodu i postati dio sadržaja koje će posjetiocima uz nedavno postavljenu igraonicu za djecu, nuditi park kod Doma zdravlja u kome je od davne 1962. na „privremenoj lokaciji“ kolonija antičkih spomenika – lapida, reče direktor ove zdravstvene ustanove dr Siniša Milješić.

– Mi na ovaj način, dodao je doktor Milješić, olakšavamo teškoće i našim pacijentima nudeći im terapuju za oko i dušu prilikom posjete našoj ustanovi.