Iduće subote u Rogatici – Jubilarna poljoprivredna izložba i sajam

11.09.2019.

ROGATICA – U organizaciji Opštinske uprave u Rogatici će se iduće subote, 14. septembra, održati jubilarna 55. regionalna poljprivredna izložba i sajam stoke „Rogatica 2019“. Tradicionalno okupiće se i za vrijedne novčane i robne nagrade takmičiti najbolji uzgaivači goveda, ovaca, koza i konja u narodnom uzgoju, proizvođači brendiranog romanijskog skorupa-kajmaka i sjemenskog i merkantilnog krompira iz opština Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinsje regije u Republici Srpskoj, te federalnih Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

U govedarstvu će se ocjenjivati junice u dobi preko 12 mjeseci, gravidne junice i krave od prve do četvrte laktacije od uzgaivača sa u štali najmanje tri grla.

Ovce i koze će se ocjenjivati u kolekcijama od po 5 grla od proizvođača koji uzgajaju najmanje 50 grla, a u konjarstv kobile i pastuvi pojedinačno.

Što se tiče krompira, ocjenjivaće se sjemenski visokorodnih sorti proizveden na parcelama registrovanih proizvođača i merkantilni, odnosno krompir a jelo, robnih proizvođača proizveden na površini od najmanje jednog hektara.

I ove godine, dan prije izložbe, a to će reći u petak počev od 15 časova, posebna komisija ocjenjivaće skorup-kajmak u stanju „mladi“ i „zreli“ i tradicionalnoj ambalaži (drvene kačice) sa najmanje 2 kilograma.

Izlagaće se i simbolično nagraditi tradicionalni domaći proizvodi od mlijeka, voća, pčelinji proizvodi, proizvodi domaće kuhinje, kućne radinosti i rukotvorina ovog kraja.

– Ni ove godine, uoči izložbe, neće izostati ni tradicionalna stručna predavanja na aktuelne teme iz oblasti ratarstva i stočarstva, reče predsjednik Organizacionog odbora izložbe, načelnik opštine, Milorad Jagodić.