Javno preduzeće „Vrela Seljani“ – Šuplje cijevi i nelegalna potrošnja zavrću vodu

04.09.2019.

ROGATICA – I pored toga što vodu dobivaju sa dva izdašna izvorišta – Ziličina i Seljani, u Rogatici ne rijetko bude dana, pogotovo u ljetnom periodu, kada nema dovoljno vode pa je Javno preduzeće „Vrela Seljani“ prinuđeno da uvodi planske ili vanredne redukcije isključivanjem sa mreže potrošače u pojednim ulicama, pa i cijelim dijelovima grada.

– Dva su razloga za to, kazuje direktor preduzeća Aleksandar Vukojičić.

– Prvi je, dodaje on, zastarjelost vodovodne mreže u kojoj ima dijelova i iz davne 1905/1906. godine kada je Rogatica dobila „modernu i jedinstvenu mrežu gradskog vodovoda“, kako je zapisao tadašnji hroničar ovog mjesta. Istina, on je rekonstruisan i proširen 20-tih godina prošlog vijeka i nešto poslije Drugog svjetskog rata. Ostao je veći dio starog vodovoda koji posljednih godina uzima danak i u neograničnim količinama troši vodu koja curi iz šupljih vodovodnih cijevi i prateće infrastrukture, na jednoj strani, i izaziva velike troškove opravke na drugoj. Procjena je da su gubici na mreži i do 80 posto od izvorišta do krajnjeg potrošača.

To je prvi problem i on bi trebao da se otkloni rekonstrukcijom vodovodne i kanalizacione mreže kao treće faze kapitalnog projekta koji nosi ime „Vodovod i kanalizacija“ sa čak 23 podprojekta u tri komponente čija vrijednost je 6,5 miliona maraka.

Prva i druga komponenta u okviru kojih je izgrađen vodovod i kanalizaija u naselju „Borač“ i izvršena rekonstrukcija transportnog cjevovoda od izvorišta Zičičina do pumpne stanice u gradu, već su završene uz investiciju od 1,8 miliona maraka. Ostala je treća po obimu najveća i finansijski najskuplja – rekonstrukcija komplatne gradske vodovodne i kanalizacione mreže i njena realizacija bi trebala da počne već ove godine.

Ali, po procjeni stručnjaka nije problem samo u dotrajaloj mreži. Veliki je, naglašava direktor Vukojičić, i u nelegalnoj potrošnji vode. Neki smatraju da na taj način grad gubi i do 50 posto vode koja dolazi sa izvorišta a ne fakturiše se potrošačima što je sigurno doprinijelo da bivše peduzeće „Vodovod i kanalizacija“ ode u stečaj i bude likvidirano.

Taj problem identifikovan je odmah po formiranju novog javnog preduzeća 1. avgusta prošle godine. Javne pozive na ugradnju mjerila odmah smo uputili potrošačima da legalizuju potrošnju vode putem ugradnje vodomjera. Dosta potrošača se odazvalo pozivima i do kraja 2018. ugrađeno je novih ili zamijenjeno starih oko 150 vodomjera. To ipak nije još ni blizu potrebnog, pa smo ovih dana uputili novo, ovoga puta posljednje, pred preduzimanje raspoloživih zakonskih mjera prema onim koji na bilo koji način nelegalno troše vodu.

– Uz identifikaciju nelegalnih potrošača, u cilju što kvalitetnog i kontinuiranog snadbjevanja vodom potrošača i smanjenja gubitaka na mreži poduzimaju se i druge mjere. Ići će se i na zamjenu ventila za koje je utvrđeno da ih ne radi veliki broj. Neke procjene govore i do 90 posto. Stvara to haos u mreži posebno oko otklanjanja kvarova. Zbog ne rada jednog od ventila dešava se da bez vode ostaju cijela naselja, pa nekad i svi potrošači na vodovodu, kazuje Vukojičić.

U našim planovima, naglasio je još on, i da što prije osposobimo bazene na Topliku i Živaljevini iz kojih bi se, kao nekada, napajao veći dio grada čime bi znatno smanjili račune za potrošnju električne enegrije koji sada prekoračuju i 6000 maraka mjesečno. Na taj način bi se direktno smanjili i troškovi poslovanja što bi se uz ostalo odrazilo i na lična primanja 21 zaposlenog radnika.