Ožegović: Stradanje Srba ne smijemo ignorisati

06.09.2019.

ANDRIĆGRAD – Istoričar Nikola Ožegović istakao je da je stradanje Srba tema koja ne smije biti ignorisana jer treba ostaviti istinu pokoljenjima koja dolaze, te dodao da zločin nikad ne zastarijeva, pogotovo masovan i brutalan nad civilnim stanovništvom.

On je novinarima nakon okruglog stola, održanog u Andrićevom institutu u Andrićgradu povodom obilježavanja manifestacije posvećene 77 godina od stradanja srpskog naroda u Starom Brodu, istakao da je okrugli sto okupio ljude iz struke.

„Najvažnije je da se struka počne ozbiljnije baviti ovim pitanjem. Nadam se da će naši radovi biti prilog ozbiljnijem i sistematičnijem proučavanju stradanja Srba i Srpske pravoslavne crkve od 1941. do 1945. godine“, istakao je Ožegović.

On je naglasio da nikad nije kasno baviti se pravim vrijednostima, a stradanje Srba je tema koju ne smijemo ignorisati, te dodao da zločin nikad ne zastarjeva, pogotovo masovan i brutalan zločin nad civilnim stanovništvom.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić rekao je da ga raduje to što 77 godina nakon velikog zločina u Starom Brodu svjedočimo otvaranju prvog muzeja žrtava zločina.

„O stradanjima Srba na ovom i drugim prostorima nismo ništa znali i nismo ništa učili, o tome smo samo mogli na lokalitetima na kojima smo živjeli slušati porodična predanja svojih baka koje su to preživjele. Ni danas nemamo u našem obrazovnom procesu učenje o istorijskom, nacionalnom iskustvu, a to je jako važno i možemo se zabrinuti posebno kad vidimo kako drugi narodi pristupaju na polju očuvanja sjećanja“, istakao je astašić.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović rekao je da će Vlada Srpske pomoći ovakve i slične projekte, kako ne bi zaboravili srpsko stradanje u 20. vijeku.

U Starom Brodu kod Višegrada, jednom od najvećih stratišta u istoriji srpskog naroda, sutra će biti služen pomen mučenicima jasenovačkim i dabrobosanskim nakon čega će biti osveštan spomen-muzej i organizovan prigodan kulturno-umjetnički program.

Spomen-muzej biće posvećen stradanju srpskog naroda 1942. godine kada je ustaška „Crna legija“ pod komandom Jure Francetića zvjerski ubila više od 6.000 Srba Podrinja i romanijskog platoa.