Pokloničko putovanje članova PDP u Rogatici – Na stratištu starobrodskih mučenika

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. septembra 2019. 058.ba

ROGATICA – Kao što se i očekivalo, Stari Brod, selo u konjonu na lijevoj obali Drine, koje teritorijalno pripada opštini Rogatica, a po blizini Višegradu, sa svojim Spomen-obilježjem u znak sjećanja na preko 6000 stradale srpske nejači u proljeće ratne 1942. godine od strane zloglasne „Crne legije“ pod komandom ništa zloglasnijeg Jure Francvetića, koje je početkom ovog mjeseca upotpunjeno sa Spomen-muzejom, remek djelom mladog arhitekte Novice Motika iz Zvornika, sve više postaje mjesto srpskog hodošćašća. U njega skoro svakodnevno dolze grupe i popjedinci da se poklone sjenama starobrodskih mučenika, koji bi uskoro trebalo da uđu i u kalendar srpskih svetitelja.

Među njima danas, 29. septembra, bilo je i preko 30 članova Partije demokratskog progresa (PDP) iz Rogatice. Predvođeni predsjedniukom Opštinskog odbora Đokom Razdoljcem u Starom Brodu su se našli stari PDP-ovci Miladin-Mišo Ikonić, Drago Vukašinović, Jelenka Đukić, Nenad Đerić, ali i mladi Mladena Kosorić, Dragomir Nedić, Kristina Brkić i drugi na kojima, kako reče predsjednik Razdoljac, Partija ostaje.

Rogatički PDP-ovci u Starom Brodu prvo su u Spomen-kapeli prislužili svijeće stradalim mučenicima, među kojima je bilo i veliki broj žitelja sa područja sadašnje opštine Rogatica.

Zatim je odslušan prigodan čas istorije o tome šta se sve i kako Srbima dešavalo u Starom Brodu i susjednim Miloševićima oko Mladenaca kobne 1942. godine, te položen vijenac na spomenik stradalim, koga su položili Đoko Razdoljac, Nataša Duvnjak i Mišo Ikonić.

PDP-ovci su nakon toga razglledali postavke nedavno osvećenog i otvorenog Spomen-muzeja u kome je 27 skluptura sa 39 elemenata koji simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju ili za ruku vođenih u nabujalu Drinu.

Tim povodom, prvi među članovima PDP-a Đoko Razdoljac, zahvalio se svim koji su izdvojili vrijeme i pošli na ovo putovanje pijeteta. Pozvao je i sve druge, pa i iz drugih partija da zajedno ili odvijeno, uvijek nađu vremena i dođu na ovo sveto mjesto. To je dug prema stradalim precima koji su ovdje izgubili živote samo što su bili Srbi, ali i radi toga da dolaskom prenosimo istinu o ovom, u nizu mnogih drugih, stratištu o kome se ćutalo više od 60 godina.

Pokloničko putovanje iskorišćeno je i za razgledanje ostalih sadržaja Spomen-komplaksa u Starom Brodu, divljenju čarima ukroćene Drine i nejnog okoliša u koji se sa boričke, odnosno rogatičke, strane može doći i makadamskim putem koga je sa Starogorskih stijena 2012. godine dovelo ŠG „Sjemeć“ iz Rogatice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.