Rebalansom do rekordnog budžeta

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. septembra 2019. 058.ba

ROGATICA – Budžet opštine Rogatica u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je u iznosu od 3,461.880 maraka. To je 54,09 posto od plana za cijelu godinu, a 15,5 posto manje od izvršenja u istom periodu prošle godine, rečeno je danas 27.9., na redovnoj 33. sjednici Skupštine opštine.

U izvršenim budžetskim prihodima srtedstva od poreza zastupljena su sa 59 posto, neporeski prihodi iznosili su 28,6 i ostali prihodi 12,2 posto.

Budžetski rashodi u istom periodu dostigli su cifru od 3,721,180 maraka.To je 58 posto od plana za cijelu godinu i 21,4 posto više u odnosu na isti period 2018. godine.

Najviše budžetskih sredstava utrošeno je za lična primanja zaposlenih – skoro 40 posto. Za materijal i usluge utrošeno je 18 posto, doznake na ime socijalnih pomoći 12, nefinansijsku imovinu 16,3, otplatu dugova 2,5, grantove 7.6 i ostale troškove 3,6 posto.

Upoređujući prihode i rashode iskazan je deficit od 259.300 maraka ili skoro 7,5 posto od izvršenja prihoda uz zaključak da se do kraja godine deficit svede na što je moguće manju mjeru. Tome traba da doprinese i usvojeni nacrt rebalansa budžeta za ostatak godine u visini od, u posljenjih deset godina i cijelom poslijeratnom periodu, rekordnih 9,1 milion maraka, koji je upućen na javnu raspravu do 16. oktobra, nakon koga će se utvrditi prijedlog za Skupštinu opštine.

Na ovoj sjednici je bilo i dosta drugih tačaka dnevnog reda. Među njima razmatranje i usvajanje nacrta odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika o radu Skupštine opštine kojom je u rad Skupštine uvodi obaveza razmatranja Strategije lokalnog razvoja opštine od nacrta i prijedloga doi izvještavanja o realizaciji.

Skupština je razmatrala i usvojila više prijedloga drugih odluka. Tu je odluka o usvajanju Programa sanitarne zaštite izvorišta „Ziličina“ za period 2019-2025. godina, te odluke o dopuni odluke o osnivanju JKP „Vrela Seljani“ kojom se znatno proširuje njegova djelatnost i par odluka o kupovini i prodaji gradskog građevinskog zemljišta u svojini opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.