Selimović: Najveći broj muslimana je srpskog porijekla

23.09.2019.

ANDRIĆGRAD – Istoričar Salih Selimović izjavio je da je najveći broj muslimana srpskog porijekla što dokazuju terenska istraživanja, arhivska građa i istoričari, čija se literatura sklanja.

Selimović je na predavanju u Andrićevom institutu o temi „Islamizacija na našim prostorima kao istorijski fenomen“, istakao da je njegova želja da se takve stvari što više publikuju kako bi mladi znali ko su, šta su i odakle su.

On pojašnjava da je riječ o procesu islamizacije za vrijeme turske okupacije.

– To je proces koji je trajao dugo i nije bio masovan kako se često predstavlja. U početku je tekao pojedinačno, u 16. i početkom 17. vijeka bio je masovniji, pa je polako jenjavao, da bi do pojave kasne islamizacije došlo u drugoj polovini 19. vijeka – rekao je Selimović.

On je naveo da među muslimanima ima istoričara koji su objektivni, ali da ne mogu da dođu do izražaja, jer nastoje da ne dođu u sukobe.

– Najveći dio Bošnjaka vodi srpsko porijeklo i tu nema spora što se tiče nauke – rekao je Selimović i dodao da je istraživao Staru Rašku, zatim staru Srbiju, BiH i dijelove Makedonije.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je čast i privilegija da ova tribina ima mogućnost da predstavi ljude koji misle svojom glavom i mogu da pomognu da se isprepletene niti istorije iz prošlosti povežu i lakše razumije ono što se danas dešava, što često šokira i ne dozvoljava da se živi mirnim životom.

– Ovo je vrijeme plićaka, vrijeme u kojem se svaka počast u prošlosti nije pojavljivala kao znak koji će ovoliko da zavlada svijetom. Postoji plićak koji formira javno mnjenje i kako reče jedan esejista „srpski narod je uhvaćen u nevladine mrežne krugove koji se pojavljuju u tri forme“ – rekao je Kusturica.

Naveo je da se u tri kruga pojavljuje nešto što je vrlo značajno, a imenovano je kao mrežni rat protiv Srba.

– To je prezvučno, ali je za one koji se ozbiljno bave istorijom vrlo vidljivo. Mreže nevladinih organizacija uključuju i sve ono čemu prisustvujemo u razvoju događaja koji vodi ka raspletu kosovskog pitanja – rekao je Kusturica.

On je kao primjer naveo glumca Zlatka Pakovića, koji se pojavio ispred Patrijaršije u krvavoj mantiji i blagoslovio zločin i ono što oni nazivaju genocidom.

– Onda se taj isti motiv zavrti u mrežnim krugovima koji podrazumijevaju elektronske medije i sve drugo što je ukopčano između onoga što kontroliše vlast, a to je veza između Sorošove fondacije i onoga što jeste primjena politike do rijalitija koji snižava samopoštovanje i nivo ideje koju imamo o sebi – naglasio je Kusturica.

On je naveo da na kraju dolazi do kognitivno spoznajnog procesa u kome srpski narod mijenja etičku normu i moral koji je ugrožen i zamjenjuje ih sa onim što napolitanski protestantizam već 200 godina „uglavljuje“ i nikad nije bio ovako silan i moćan kao što je danas.

Salih Selimović je istoričar, profesor i publicista iz Sjenice. Poznat je po istraživanjima u oblastima istorija islamizacije jugoslovenskih prostora, demografija i migracije stanovništva.

Dobitnik je Vukove nagrade za 2013. godinu.