Boris Pašalić u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. oktobra 2019. 058.ba

ROGATICA – Nakon posjete opštinama Stare Hercegovine, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopivrede u Vladi RS, Boris Pašalić, boravio jedanas u Rogatici.

Načelnik opštine Milorad Jagodić sa saradnicima visokog gosta upoznao je sa najaktuelnijim pitanjima u poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi sa kojim se susreće ova lokalna zajedfnica.

Pošto najveći dio stanovništva ove opštine svoju egzistenciju zasniva na poljoprivredi najviše pažnje posvećeno je ovoj obasti. Tu su i pitanja iz oblasti šumarstva, ali i vodoprivrede posebno oko uređenja i regulacije korita rijeke Rakitnice koja protiče kroz najplodniji dio rogatičke kotline.

Načelnik i njegovi saradnici upriličili su i razgovor ovdašnjih privrednika iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa ministrom i njegovim saradnicima. Razgovoru je prisustvovao jedan od vlasnika „Viziona“ Slavko Nerić, najvećeg proizvođača mesa i mesnih proizvoda. Tu je i vlasnik „Agrosa“ Ozren Planojević, kao jedan od najvećih proizvođača sjemenskog i merkantilnog krompira, a bili su i predstavnici mljekara i malinara i svima njima resorni ministar obećao punu podršku u realizaciji njihovih proizvodnih projekata.

Obraćajući se novinarima na kraju posjete, ministar Pašalić istakao je da u Rogatici ima dobrog pomaka u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno krompira i mlijeka. Pošto tu ima još dosta prostora za napredovanje i ministarstvo će pružiti podršku dobrim projektima posebno u oblastima gdje se direktno ili indirektno angažuje više kooperanata.

Inače, Vlada i ministarstvo je u opštinu Rogatica kroz podsticaje raznih oblika poljoprivredne proizvodnje uložilo oko 600.000 maraka, od čega je 1/3 u proizvodnju mlijeka, oko 100.000 u proizvodnju sjemenskog krompira i tako redom.

Što se tiče šumarstva, ŠG „Sjemeć“, rekao je ministar, je jedno od tri najuspješnija u „Šumama Republike Srpske“. Tu treba održati kontinuitet i šumarstvo će ostati na dobrom putu.

I u oblasti vodoprivrede napravljen je dobar iskorak. Novo je što će uskoro doći do realizacije projekta navodnjavanja i u njemu treba da učestvuje i opština Rogatica koja za to ima sve preduslove.

Novinarima se kratko obratio načelnik opštine Milorad Jagodić i vlasnik „Agrosa“ Ozren Planojević.

Načelnik opštine rekao je da je ovo vrlo bitna posjeta ministra Rogatici. Razmijenili smo mišljenja o najaktuelnijim pitanjima iz oblasti koju on pokriva. Nama je sve bitno i računamo na punu podršku ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Ozren Planojević rekao je da ministarstvo i Vlada Republike Srpske uredno podržavaju poljoprivrednike kroz podsticaje proizvodnje od regresiranog dizel goriva do premija za ostalu raznu proizvodnju.

– Moj je prijedelog, naglasio je on, da se učini više na zaštiti porijekla naših proizvoda. Tu ima dosta podvala i to utiče na plasman naših autohtonih.

Nakon posjete Rogatici, ministar Pašalić posjetio je i Sokolac, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.