Kampanja vađenja krompira u Rogatici – Dobar rod, odličan kvalitet

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. oktobra 2019. 058.ba

ROGATICA – Miholjskom ljetu, čini se, niko se više nije obradovao od proizvođača krompura u opštini Rogatica. Poslužilo im je i još služi da povade krompir iz preko 300 hektara, ili za 50 hektara više nego prethodne godine, zemljišta koliko je u proljećnoj sjetvi zasijano ovom povrtlarskom kulturom.

DOO „Agros“ Ozrena Planojevića zasijao je 35, „Agromont“ i Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Solanum-produkt“, o kojim se stara Novak Motika, 28 i „Agroplod“ Dragana Džide 27 hektara, koji su u sjetvu ušli kao registrovani i već afirmisani proizvođači sjemenskog krompira sa kombinacijom sjemenski i merkantili, odnosno krompir za jelo, dok su individualna poljoprivredna gazdinsta uglavnom sijala i ubiraju krompir za jelo.

– Količina krompira koga vadimo je oko 30 posto veće od prosječne, a to će reći oko 25 tona sjemenskog i do 40 tona merkantilnog krompira. Kvalitet je iznad očekivanja i tvrdim da naš sjemenski, borički, krompir ni za jotu ne zaostaje iza holandskog, ali su problem falsifikatori, koji jeftino kupuju krompir na drugim stranama, pakuju ga i prodaju pod „borički“. Onaj ko posije takav krompir, očekivano nama rod kakav daje pravi borički i eto problema – taj više ne kupuju autohtoni borički krompir, kazuje Motika, koji je rodonačelnik saradnje u proizvodnji krompira sa holandskom kompanijom „Farmako“ u sklopu projekta „Proizvodnja merkantilnog i sjemenskog krompira u BiH“ koji je pokrenut i realizovan uz pomoć Vlade Holandije 1999 godine.

I u „Agrosu“ je mobilno. Koristi se svaki lijep dan da se izvadi što više krompira. Na njivama je sva raspoloživa mehanizacija i berači, najvećim brojem žene iz Rogatice, a ima i muškaraca koji su čak ostavili i dio godišnjeg odmora da bi zaradili koju paru u kampanji vađenja krompira. Jer, dnevnica je 40 za žene, a i do 50 maraka za muškarce koji rade na traktorima ili vrše utovar krompira.

Kvalitet i količina do sada izvađenog krompira je iznad očekivanja. Dominiraju oprobane sorte „agria“ i „dezire“, koje su, na primjer na jednoj parceli na Borikama zvanoj „Krsmanovina“ dale i po 4 tone po dunumu, odnosno 40 tona po hektaru, rekoše u „Agrosu“.

Dragan Džida, vlasnik „Agro-ploda“ takođe reče da je zadovoljan količinom, a posebno kvalitetom ovogodišnjeg roda. Na jednoj parceli od tri hektara sijao sam sorte „faluka“ i „silvana“ i dobio rod od 35 tona po hektaru, a pojedinačno uzev, u istoj kućici, jedan do drugog, našli su se krompiri od 1,8 kilograma.

I kod ostalih proizvođača krompira rod je zadovoljavajući pa je očekivati da će se u trapove uskladištiti više od 5300 tona, koliko je bilo lani, rekoše u Odjeljenju za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti u kome se prate aktivnosti u poljoprivredi od sjetve do žetve svih kultura pa i vađenja krompira.

PARE ZA POPUNU GARDEROBE

Kao sezonski radnici u kampanji vađenja krompira u Rogatici dolaze iz različitih struktura sadašnjih i bivših zanimanja. Tu su žene i muškarci, momci i djevojke, udate žene, razvedene i udovice. Ima tu i bivših radnika različitih zanimanja, domaćica, zaposlenih i onih koji čekaju posao, pa čak i učenika.

Među njima na vađenju krompira kod „Agrosa“ Ozrena Planojevića na Borikama radio je i Njegoš Nešković, učenik trećeg razreda ekonomske škole u Srednjoškolskom centru u Rogatici.

On reče da je već drugi dan iskoristio vrijeme kad nema nastave u školi i pošao da zaradi 40 maraka, kolika je dnecvica za vađenje krompira. Trebaju mu da bi pomogao roditeljima u obnovi garderobe, da dopunim telefon i za izlazak sa društvom.

– Posao je, veli, jednostavan, ali i težak. Ali, kad sam vidio da su pored mene baka. koja bere, i djed koji je ušao u osmu deceniju života utovara krompir, sav napor iz mene je iščezao. Sramorta me je bilo da kažem da sam se umorio, kazuje Njegoš.

I dok je Njegoš među najmlađim na vađenju krompira, Jovan Drašković (67), bivši radnik Tvornice prećistača, je među najstarijim.

– Meni kao penzioneru, dnevnica od 40 maraka puno znači i zato sam na ovim poslovima evo već 16 dana i radiću dok kampanja traje, reče Drašković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.