Očišćena Rakitnica dobila novi izgled

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. oktobra 2019. 058.ba

ROGATICA – U nastojanju da Rogaticu kao opštinsko mjesto i okolinu učine što ljepšim i poželjnijim za življenje, Opštinka uprava poduzima razne akcije i mini projekte. Jedan od nih je i čišćenje korita male, ali većinom godine, čiste i brze njihove Rakitnice od mosta u Plješevici do kraja Donjeg polja ispod Rogatice. Radi se o nešto više od 2,5 kilometara vodotoka koji je regulisan, ali i zarastao u samoniukle mlade vrbe i razne vrste korova koji je, pogotovo od Donje ćuprije kod crkveng doma do objejata „Ikonić-komerca“ bio skoro onemogućio normalan protok vode.

Dionicu vodotoka od mosta u Plješevici, oko dva kilometra, očistili su radnici javnih preduzeća „Komrad“ i „Vrela Seljani“ uz pomoć vatrogasaca Vatrogasne jedinice i ramnika Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ i tehničku podršku URD „Sorak“ Dragoslava Sorka iz Rogatice.

– I dok je čićenje vodotoka od Plješeice do Sportsko-rekreativnog centra bilo u neku ruku „mačiji kašalj“, za dio u Donjem polju tražilo je znatno više napora. Radili su uglavnom rovokopači i teški kamioni koji su odvozili ne samo šumu rastinja koje je skoro zatvorilo korito rijeke, nego i brda raznog otpadnog materijala koga su godinama bacali neodgovorni i na taj način ne samo sužvali koriti, nego i zagađivali vodu Rakitnice, reče načalnica Odjeljenja za inspekcijske poslove u Opštinskoj upravi Željka Kojić.

Poslije skoro deset dana rada, sada je korito Rakitnice dobilo novi izgled i širinu. Još kad bi se, rekoše u Donjem polju, manje bacalo sve i svašta u rijeku, ona bi bila ne samo lijepa za oko, nego se ne bi izljevala iz korita uz skoro svaku veću kišu i topljenje snijega.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.