Održana manifestacija „Osam vijekova Svetosavlja“

SRNA - Jovana Borovčanin - 27. oktobra 2019. 058.ba

VIŠEGRAD – Na mostu Mehmed paše Sokolovića i na brodu na rijeci Drini u Višegradu u petak je održana manifestacija „Osam vijekova Svetosavlja“, koja je okupila učesnike iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Manifestaciju je organizovali Guslarsko društvo „Rade Jamina“, čiji je predsjednik Darko Lečić istakao njen značaj, jer čuva tradiciju i istoriju od zaborava, te se tako prenos na mlađe naraštaje.

„Moramo njegovati našu epsku poeziju, srpski instrument gusle i srpsku izvornu pjesmu“, istakao je Lečić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ovakvim skupovima Srbi pokazuju da ne žele da zaborave srpsku tradiciju, nošnju, jezik, pismo i sve ono što vezuje srpski narod.

Đurević je naveo da je ovo jedna od mnogih manifestacija koju podržava opština Višegrad, za koju očekuje da će prerasti u regionalnu ili međunarodnu.

Guslar Velibor Živanović smatra da je veoma bitno da se organizuju ovakve manifestacije i okupljaju što više učesnika da bi srpske pjesme sačuvali od zaborava.

Današnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa opštinom Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.