ŠG „Sjemeć“ Rogatica – Šumsko-uzgojni radovi po planu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. oktobra 2019. 058.ba

ROGATICA – Plan šumsko-uzgojnih radova, ili kako šumari kazuju, biološke investicije, u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ u Rogatici za tekuću godinu ostvaruje se po utvrđenoj dinamici.

Vršilac dužnosti direktora Gazdnstva Mladen Lakić reče da je po osnovu proste reprodukcije iz vlastitih sredstava i uz angažovanje postojeće radne snage, kao pravila koje je ovdje uvedeno već nekolko posljednjih godina, za 202 radna dana u visokim šumama Sjemeća i Devetaka pošumčljeno je 12 hektara goleti sa 18 hiljada sadnica smrče, jele, bijelog bora i javora.

I ostali šumsko-uzgojni radovi ostvareni su u planiranom obimu, a neki i znatno premašeni ko što je popunjavanje starih kultura nastalih sadnjom i sjetvom, gdje je umjesto planiranih 4,5, ostvareno 8,5 hektara. Prašenje i okopavanje ostvareno je na 12 hektara. Na istoj količini hektara izvršene je i uklanjanje korova i drugih nepoželjnih i štetnih vrsta bilja i tako redom.

Sve u svemu, naglasio je Lakić, zasadili smo skoro 50.000 sadnica i obavili druge uzgojne radove u šumama u vrijednosti od 140.000 maraka iz vlastite akumulacije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.