SO-e Rogatica – Načelniku pune ruke posla

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 25. novembra 2019. 058.ba

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić i naredne godine imaće pune ruke posla. Na to ga je obavezao Program rada koga su danas, 25. novembra, razmatrali i većinom glasova prisutnih usvojili odbornici SO-e.

Uz obavezne aktivnosti oko zakonskog i transparentnog trošenja sredstava planiranih budžetom opštine i izvršenje odluka i zaključaka SO-e, posebnu pažnju načelnik će posvetiti privredi i lokalnom ekonomskom i komunalnom razvoju. U centru pažnje će biti pokretanje proizvodnje u Novoj tvornici prečistača i dodatni napori oko toga da se stečaj u modnoj konfekciji „Jasna“ okonča sa pozitivnim ishodom uz mogućnost dodatnog zapošljavanja, gdje se samo u tekstilnoj industriji očekuje zapoščljavanje i do 30 novih radnika.

Tu su i aktivnosti na započetoj izgradnji sportske dvorane sa 873 sjedišta na tribinama, izgradnja nove zgrade od 15 stambenih jedinica za smještaj izbjeglih i raseljenih lica, unapređenja energetske efikasnosti javne rasvjete u prigradskih naseljima, uređenju korite rijeke Rakitnica i vodosnadbjevanja u Rogatici i okolnim naseljima. Tu je i aktivnost oko nabavke opreme za Javno preduzeće „Vrelo Seljani“ i niz drugih.

Dosta posla načelnik će imati i oko modernizacije i opremanja školskih objekata, nastavka obnove fasada na zgradama duž glavne ulice u gradu, a nastaviće se sufinansiranje svih značajnijih sportskih i kulturno zabavnh manifestacija.

Pored plana rada načelnika, odbornici su usvojili i nacrt budžeta opštine za 2020. godinu koji iznosi 8 miliona maraka, o čemu će se do naredne sjednice provesti javna rasprava, a prihvaćena je i informacija o izvršenju budžeta opštine za period januar – septembar tekuće godine, koji je izvršen sa 5,565.067 maraka, ili 86,9 posto od plana.

Odbornici su, uz glasove svih 18 prisutnih, prihvatili Informaciju o obavljenoj žetvi strnih žita, ubiranju krompira i jesenjoj sjetvi na području opštine u ovoj godini.

Prema podacima koje je iznio načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvoje, privredu i društvene djelatnosti Delivoje Đerić ove godine sa 115 hektara zemljišta zasijanog strnim žitima proizvođači su dobili 400 roda. Najviše pšenice – 256 tona, ječma 54, zobi 38 i tako do heljde koja je sijana na jednom hektaru i dala rod od jedne tone.

Krompira je ubrano 7.400 tona sa ukupno 297 hektara zemljišta. Sjemenskog krompira, sa prosjekom roda od 30 tona po hektaru, ubrano je 2.208 tona, a merkantilnog, odnosno krompira je za jelo, uz prosjek od 23 tone, ubrano je 5.192 tone.

U proizvodnji sjemenskog krompira prednjači DOO „Agros“ Ozrena Planojevića koji je sa 35 hektara zemljišta ubrao 1.225 tona. Merkantilni krompir u najvećem broju sijala su porodična i druga poljoprivredna gazdinstva i ubrano je 4.830 tona.

Što se tiče jesenje sjetve, zasijano je ukupno 102 hektara, od čega pšenicom 87, tritikalom 12 i raži 3 hektara.

SAGLASNOST NA PLANOVE BUDŽETSKIH POTROŠAČA

Na ovoj sjednici odbornici su većinom glasova uglavnom odbornika iz pozicije, razmatrali i dali saglasnost na programe rada i finansijske planove za 2020. godinu javnih ustasnova i javnih preduzeća čiji je osnivač opština.

Radi se o Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, Centru za socijalni rad, Dječijem vrtiću „Bambi“, Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“, Centru za kulturu i sport „Radenko Mišević“, Turističkoj organizaciji opštine, te javnim preduzećima „Vrelo Seljani“ i „Komrad“.

Ono što je zanimljivo, oba javna preduzeća su pohvaljena uz preporuku da se može i bolje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.