Mirović: Rusofobska elita i narod koji sa ljubavlju gleda u Rusiju

SRNA - Jovana Borovčanin - 13. decembra 2019. 058.ba

ANDRIĆGRAD – Srpski političar i pravnik Dejan Mirović održao je večeras u Andrićgradu predavanje pod nazivom „Rusofobija kod Srba od 1878. do 2017. godine“, u kojem je pokušao da objasni da u Srbiji i Crnoj Gori i danas postoji rusofobska elita, prikrivena ili otvorena, i narod koji sa ljubavlju gleda na Rusiju.

„Tema predavanja je rusofobija. Ona je zasnovana na staroj misli Fjodora Mihajloviča Dostojevskog da srpski narod gleda na Rusiju kao na sunce, a da srpska elita gleda na zapad i na jednu ideologiju koja se sastoji u tome da optužuje Rusiju za sva zla svijeta“, rekao je Mirović novinarima.

On je istakao da je u knjizi pokušao da objasni da i danas u Srbiji i Crnoj Gori ima rusofobska elita, prikrivena ili otvorena, u zavisnosti gdje se nalazi u vlasti ili u opoziciji, i jedan narod koji sa ljubavlju gleda na Rusiju i na činjenicu da Rusija pomaže oko Kosova i Metohije, oko Republike Srpske i oko svih drugih političkih, kulturnih i društvenih problema.

Prema njegovim riječima, često se dešava da se Rusija optužuje za ono što nije kriva.

„Sve izjave o podjeli Kosova i Metohije apsolutno nisu u saglasju sa ustavom i rezolucijom 1244, a i sa ruskom politikom“, naveo je Mirović.

On je istakao da mu je izuzetna čast što mu je profesor Emir Kusturica ukazao priliku da održi ovo predavanje i da bude gost u Republici Srpskoj i u Andrićgradu u Andrićevom institutu.

Mirović je objavio više knjiga „Zapad ili Rusija“, „Posledice EU integracija“, „Argumenti protiv EU“ i „Kosovo i Metohija – Palestina, sistem kriza“.

Mirović je profesor na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.