Nova zbirka pjesama protojereja stavrofora Momira Vasiljevića

14. decembra 2019. 058.ba

SUZE RADOSNICE

Pjesma je izraz duše. Pjesma je viši nivo stanja duha i uma. Pjesnici su nekako drugačiji, često puta neshvaćeni. Pjesma duši prija, ali nisu sve duše hrišćanski čiste da u potpunosti mogu da se prepuste duhovnoj ljepoti pjesničkog stiha.

No to je duga tema, koja bi tražila dodatne analize i filozofske rasprave. Mi sada želimo da pričamo o jednoj zbirci pjesama koja slavi srpski rod, vjeru i istoriju.

Radi se o zbirci „Suze radosnice“ potekloj iz pera i duše čajničkog poete i besjednika, a prije svega sveštenika oca Momira Vasiljevića.

Inspiraciju, za ovo emotivno pisano djelo, našao je povodom velikog jubileja Srpske Pravoslavne Crkve, 800 godina autokefalnosti SPC i 800 godina postojanja Dabarske (Dabro-bosanske) eparhije.

Prota Vasiljević je ogolio svoju dušu i utkao dio svog bića u ove stihove.

Pisao je o našoj vjeri, crkvi, istoriji. Diveći se tome šta smo nekad bili i šta bismo mogli postati, a šta danas nažalost velikim dijelom nismo.

Ipak možda vrhunac emotivne iskrenosti u zbirci vidimo u pjesmama koje su posvećene baki i djedu. Fascinantno je i dirljivo čitati tu količinu iskrene emocije prema djedu i baki od čovjeka koji i sam ima tu sreću da je djed. Emocije prosto klize iz stihova i usađuju se u dušu čitaoca.

Branka Malinić Čugalj jedan od recenzenata tako mudro kaže:
„I ova zbirka pjesama jasno pokazuje da sveštenički poziv nije zanimanje već pozivanje.“

To se zaista lako vidi iz svakog stiha ove zbirke.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.