Poboljšati kvalitet usluga u primarnoj zaštiti

24.12.2019.

VIŠEGRAD – Predsjednik višegradskog Odbora za zdravlje Goran Lončarević rekao je danas Srni da Odbor svojim radom nastoji da unaprijedi kvalitet usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, budući da zdravstvena statistika lokalne zajednice nije na zadovoljavajućem nivou.

„Imamo starosnu strukturu stanovništva koja je dosta nepovoljna, a i klimatski uslovi su relativno nepovoljni, tako da su zahtjevi prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti prilično obimni“, naveo je Lončarević.

Lončarević je naglasio da je na današnjoj sjednici razmatrano mnogo bitnih tema, te da je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević iskazao veliko razumijevanje za rješavanje svakodnevnih problema.

„Sekundarni nivo zdravstvene zaštite udaljen je 70 kilometara od Višegrada i vrlo je bitno da ovdje imamo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Učestvujemo u svim reforskim pitanjima, izradi strateških dokumenata i rješavanju svakodnevnih problema“, istakao je Lončarević.

Član višegradskog Odbora za zdravlje Snežana Đurović rekla je da je zahvaljujući opštini Višegrad Dom zdravlja ove godine dobio novi ultrazvučni aparat, što je unaprijedilo rad te lokalne zdravstvene ustanove.

„Nabavili smo novi aparat za elektrolite, čime smanjujemo odlazak pacijenata u druge gradove“, istakla je Đurovićeva.

Ona je podsjetila da se u Domu zdravlja rade preventivni pregledi i kojima se nastoji spriječiti nastanak bolesti, ali i štite zdrava lica.

„I ove godine uradili smo 250 preventivnih pregleda za stanovnike opštine Višegrad“, naglasila je Đurovićeva.

Sastanak je održan u kabinetu načelnika opštine Višegrad, a okupio je članove Odbora za zdravlje.