Prijem za novoizabrane ministre u Savjetu ministara BiH

26.12.2019.

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević upriličio je danas prijem za novoimenovane ministre u Savjetu ministara Stašu Košarca i Vojina Mitrovića.

„Razgovarali smo o raznim temama, a sve u interesu naših sugrađana. Dogovarali smo nove projekte za našu opštinu i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da ih realizujemo“, rekao je Đurević novinarima nakon sastanka.

On je zahvalio ministrima na posjeti i izrazio uvjerenje da će ubrzo doći do realizacije projekata.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da Višegrad ima odgovornu lokalnu vlast koja želi da afirmiše i razvija određene projekte od kojih će građani ove lokalne zajednice imati direktnu korist.

„U proteklih pet godina opština Višegrad nije imala podršku nijednog ministarstva u Savjetu ministara. To nije dobro. Mi smo došli da ispravimo grešku naših prethodnika i da iz aspekta činjenica i projekata koji ukazuju na potrebe razvoja Višegrada uz odgovornu vlast damo taj doprinos“, istakao je Košarac.

On je naveo da je jedno od ključnih pitanja integrisani granični prelaz Kotroman.

„Smatramo da bi to bilo značajno zbog protoka robe i usluga, te da bi pojeftinio transport naših proizvoda i smanjilo troškove. Sugerisao sam načelniku da zajedno sa Srbijom i opštinom Užice pokrene proceduru u vezi sa graničnim prelazom Kotroman kako bi to pitanje stavili na dnevni red u Upravi za indirektno oporezivanje i carine Srbije i pokušali da riješimo. To bi značilo puno za privrednike i vjerujem da ćemo to na adekvatan način tretirati“, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, opština Višegrad bi imala značajnu korist, bio bi brži protok roba, znatno veća frekvencija vozila, više ljudi bi se zaustavilo u Višegradu i budžet opštine bi imao višestruku korist.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da je ovo njegova prva posjeta jednoj opštini u Republici Srpskoj od preuzimanja funkcije.

„Razgovarao sam sa načelnikom i njegovim saradnicama o oblasti koju ovo ministarstvo pokriva i dogovoreno je da sagledaju koji su to projekti koji su interesantni za ovu lokalnu zajednicu, te da ih dostave ministarstvu, a mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći, jer zato smo i otišli u Sarajevo, da pomognemo prije svega Republiku Srpsku, a onda i BiH“, istakao je Mitrović.

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović, direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić, poslanik Pero Petrović i odbornik Skupštine opštine Višegrad Darko Andrić.