Rogatičani protiv malih hidroelektrana

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. decembra 2019. 058.ba

UBICE RIJEKA ZA PRIVATNI PROFIT

ROGATICA – Od kako je u okviru projekta „400 malih hidroelektrana u BiH“ prije skoro 7 godina Vlada Republike Srpske dodijelila koncesiju privatnom preduzeću „Pionir Enerdži Republike Srpske“ doo u Višegradu za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) „Ušće“ i „Podgaj“ na gornjem vodotoku rijeke Rakitnica u opštini Rogatica, dio javnosti u ovoj lokalnoj zajednici bio je energično protiv toga.

Pošto je ovaj „slučaj“ mirovao sve do ove godine kada se ozbiljnije počelo govoriti o njihovoj izgradnji, protivnici toga stupili su u akciju. Riječ je o Mjesnoj zajednici Gučevo, Turističkoj organizaciji opštine, Udruženju žena „Snop“ iz Gučeva i Udruženju ribolovaca „Bereg“ iz Rogatice, koji ne samo da su digli glas protiv izgradnje ovih mini elektorenergetskih objekata, nego pokrenuli i građansku inicijativu za prikupljenje potpisa da brane svoju Rakitnicu, žilu kucavicu cijelog gučevskog kraja i ovog dijela opštine Rogatica.

Inicijativa je masovno podržana i u vrlo kratkom vremenu već je prikupljeno preko 500 potpisa onih koji su protiv izgradnje ovih elektrana koje će kad dođe vrijeme proslijediti nadležnim organima sa zahtjevom da se ne izdaje odobrenje za izgradnju, reče direktor Turističke organizacije opštine Predrag Ujić.

Pošlo se od toga, dodaje on, da će se eventualnom izgradnjom ovih objekata sa zanemarljivo malom instalisanom snagom, prva sa 0,56, a druga 0,68 megavata, nanijeti ogromna šteta biljnom i životrinjskom svijetu u maloj i, posebno u ljetnom periodu, vodom siromašnoj rijeci koja život znači za stanovnike i stoku većeg broja sela smještenih sa obje strane Rakitnice, ali i cijele opštine.

Uz to, naglašava Ujić, došlo bi do uništenja brojnih izvora pitke vode u dijelu vodotoka od sela Rakitnica do Rogatice kao urbanog naselja koje se vodom snadbijeva upravo iz izvorišta pored Rakitnice.

Ni to nije sve, kazuje Ujić. Od ušća potoke Bereg u Rakitnicu, gdje se planira izgradnja prve MHE „Ušće“ i sa najmanjom ustavom (branom) došlo bi do uništenja dragulja rogatičkog turizma, vodopada na ušću Berega u Rakitnicu i degradacija cijele okoline kao nenarušenih prirodnih potencijala ovog kraja. I druga, „Podgaj“, u selu Podgaj i to bi za opštinu i društvo kao cjelinu bila znatno veća šteta od koristi koja bi došla po osnovu naknade za proizvedenu električnu energiju. Korist bi imao samo pojedinac, privartni vlasnik, čiji je i jedini interes da se grade male hidroelektrane.

Šta od rijeka ostaje nakon izgradnje MHE, Rogatičani već imaju gorko iskustvo. Na rijeci Prača, koja takođe protiče većim dijelom opštine, izgrađene su dvije nove MHE. Sa početkom njihovog rada napravljena je prava ekološka katastrofa i od nekad lijepe i ribom bogate rijeke ostalo je suvo i mrtvo staro korito tokom većeg dijela godine.

Otuda i razlog da se učini sve da ne dođe do izgradnje ovih elektrana. Sa tim se slaže i načelnik opštine Milorad Jagodić. Kao šumarski inženjer i ljubitelj prirode i u interesu turizma od koga se u opštini puno očekuje, protiv je gradnje ovih objekata. Oni će, kazuje i on, nanijeti neprocjenljivu štetu flori i fauni u rijeci i oko nje. Koncesiona naknada i naknada po osnovu korišćenja tih elektrana nije ni blizu visine štete koja nastaje njihovom izgradnjom i 30-godišnje eksploatacije u korist privatnika makar ko on bio. Jer, treba znati da oni državi prodaju struju po privilegovanim cijnama koje su daleko veće od onih koje se plaćaju domaćim velikim javnim hidroelektranama, a izgradnja se finansira čak i iz džepova običnih potrošača.

ŽENE SPREMAJU BLOKADE

Primorani smo, kazuje predsjednica Mjesne zajednice i Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva Slađana Ujić da i na nepopularne načine branimo našu i budućnosti naših potomaka. Zato ćemo izvesti sve građane Mjesne zajednice a žene „Snopa“ da, ako zatreba, i sa djecom u naručju izađu na barikade da ne dozvolimo skrnavljenje naše zavičajne ljepotice, male, ali nama velike, Rakitnice. Druge nam nema. Čuvamo je našim potomcima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.