Reagovanje na medijska izvještavanja o proslavi Božića u Višegradu

CRKVENA OPŠTINA - 14. januara 2020. 058.ba

VIŠEGRAD – Nekoliko medijskih kuća iz Sarajeva smišljeno i tendenciozno izvještavalo je o proslavi badnjaka i Badnje večeri u Višegradu, 6. januara 2020. godine. Bez ikakvog razloga i povoda, osim njihovih internih potreba, neopravdano su optužili Srpsku pravoslavnu Crkvu za učestvovanje u, kako se navodi – „četničkom orgijanju“, „provokacijama“, „pjevanju četničkih pjesama“ i sl. Iz analize tekstova se da izvesti zaključak da su svi ti tekstovi i čitava haranga kao “desio se incident“ unaprijed bili napisani i iz nekog centra orkestrirani. Zaklela se zemlja raju da se svake tajne znaju!

Srpska pravoslavna Crkva – Crkvene opštine i parohije u Višegradu na ovakve grube, nacionalističke i šovinističke provokacije potsjeća odnosne medijske kuće ali i širu javnost da je napadnut sam praznik Božić i njegovo proslavljanje. Svima je znano i poznato srpsko proslavljanje Božića. To je kod nas Srba propraćeno tradicionalnim – jednostavnim opštenarodnim običajima, kao i to da u javnim proslavama ovoga praznika učestvuje i sama Crkva kao dio svenarodnog korpusa.

I ove, kao i svih prethodnih godina, vjernici su se sabrali na molitve, na bogosluženja u svetim hramovima gdje su imali priliku čuti visoke moralne poruke mira i praštanja. Pisci šovinističkih paškvila muslimansko-bošnjačke provinijencije to nisu čuli, bolje reći to nisu htjeli da čuju, jer je to suprotno uputstvima koje su dobili: kako i na koji način da udare na Srpski narod i njegove božićne običaje. Ovo smo okvalifikovali kao otvoreni napad na Srpski narod i njegove običaje i njegovu tradiciju.

Crkvene opštine u Višegradu i Uprave parohija višegradskih sa vjernim i ponosnim narodom Višegrada podsjeća scenariste iz sarajevskih medija da mi živimo u slobodnoj i suverenoj Zemlji u kojoj je Narod nosioc suvrenog prava. Svaki, a posebno sarajevski napad na Narod je udar na njegovo suvereno pravo. Država u kojoj postoje sudovi i organi gonjenja i u kojoj se na ovakav sarajevsko-bestijalan način raspiruju nacionalističke, šovinističke i vjerske mržnje moraju biti gonjene i kažnjive. Pozivamo nadležnog državnog tužioca da pokrene postupke protiv raspirivača mržnje protviv Srpskog naroda i njegove Crkve. Dodajemo: neće vam proći ove i ovakve provokacije! Ne budite naivni i ne mislite da su nam vaše paškvile i zle namjere nepoznate, da su davno pročitane i viđene.

Ukoliko je neko fizički bio ugrožen ili povređen molimo organe vlasti da se pokrenu postupci protiv vinovnika. Nečije zlonamjerne medijske fikcije, ne mogu da ostanu kao akta ili argumenti u rukama promotera mržnje, nepomirenja i netolerancije. Širenje nacionalne i vjerske mržnje je kažnjivo djelo. Vrijeđanje Crkve, Naroda i Države je isto tako kažnjivo djelo.

Srpsku pravoslavnu Crkvu sarajevski mediji već godinama pa i decenijama satanizuju u pojedinim sarajevskim političkim, vjerskim i kulurnim krugovima i permanentna je žrtva raznih i nevjerovatnih „teorija zavjera“. Tako je, nažalost, bilo i povodom ovogodišnjeg Božića. Njima je Crkva kriva za sve, a prije svega zbog činjenice da postoji i jeste Crkva Srpskog naroda prema kojem se diše sa paranoičnom mržnjom koja prevazilazi svaku mjeru tolerancije, poštovanja i uvažavanja.

Ističemo i dajemo svima do znanja da Srpska pravoslavna Crkva u Višegradu isključivo propovjeda Riječ Božiju – Jevanđelje Božije i da kao dominirajuća Crkva njeguje odlične odnose sa drugim vjerskim zajednicama i crkvama i tako će ostati.

Smatramo da je apsurd zahtijevati od najviših vjerskih poglavara bilo koje Crkve i vjeroispovjesti da se oglašavaju povodom svakog kontroverznog događaja. Podsjećamo da se zvaničnici Srpske pravoslavne Crkve, zarad mira u BiH, suzdržavaju kako od onih najgorih pogromskih provala protiv nje, tako i od sitničavih javnih uvreda na račun Crkve i njenih vjernika i sveštenika. Ali neće više biti vino kao što je bilo.

Crkvene opštine Višegradske i Uprave parohija Višegradskih sa svojim vjernim narodom ostaju i ostajće vjerni branioc i čuvar srpskih pravoslavnih vrijednosti, običaja i tradicija, ali i u dobrim i otvorenim odnosima prema svima i svakome bez obzira na vjeru, religiju ili naciju. To isto očekujemo i u bošnjačkim i drugim sredinama u kojima se ljudi plaše izaći na ulicu samo zbog toga što su Srbi. Prvenstveno ovo se odnosi na Sarajevo iz kojega nas i olajavaju i napadaju. Radimo i radićemo nepokolebljivo na propovjedanju mira i tolerancije među ljudima i narodima, ali to ne znači i da ćemo tolerisati ovakve šovinističke izlive mržnje.

Iz kancelarije CO-na i Uprava parohija Višegradskih,
u Višegradu, 13. januara 2020.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.