“Hidroelektrane na Drini” lani proizvele 92 odsto od plana

27.01.2020.

VIŠEGRAD – Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Nedeljko Perišić rekao je danas da je ovaj kolektiv u prošloj godini uspio da proizvede 858 gigavat časova električne energije, što je oko 92 odsto od plana.

Perišić je na svečanosti, organizovanoj povodom obilježavanje slave preduzeća – Svetog Save, rekao da, kao i na nivou cijelog sistema “Elektroprivrede Republike Srpske”, godina nije bila povoljna sa hidrološke strane i da su kao i drugi hidroenergetski proizvođači napravili manji zaostatak u proizvodnji u odnosu na planiranih 925 gigavat časova električne energije.

“Ne ohrabruje što je isti početak i u ovoj godini u prvom mjesecu. Nadam se da će u toku godine biti mnogo bolja situacija u hidrologiji”, istakao je Perišić.

On je naveo da su odlučni da, ukoliko hidrološka situacija bude povoljna, pogonska spremnost bude na što većem nivou kako bi proizveli što više električne energije i participirali u proizvodnji sa što većim procentom na nivou sistema “Elektroprivrede Republike Srpske”.

“Zajedno sa `Elektroprivredom` aktivno smo učestvovali na pokretanju novih investicija, što se odnosi na `Buk Bijelu`, investicije na rijekama Drini i Bistrici”, istakao je Perišić i izrazio očekivanje da će ovim projektima biti znatno unaprijeđeno stanje u “Elektroprivredi Republike Srpske” i u preduzeću “Hidroelektrane na Drini”.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je zaposlenima krsnu slavu i istakao da opština i preduzeće “Hidroelektrane na Drini” imaju izuzetnu saradnju.

“Mnogo projekata je zajednički urađeno u prethodnom periodu. Nastavićemo i dalje da ulažemo u razvoj Višegrada”, poručio je Đurević.

Obilježavanju krsne slave prisustvuju narodni poslanici Pero Petrović i Spomenko Stojanović, tehnički direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Goran Vukoje, arhitekta Novica Motika i sportista Nemanja Majdov.