Na Borikama ovih dana – Ni traga od starog sjaja

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. januara 2020. 058.ba

ROGATICA – Prije posljednjeg rata i sve do zadnjih četiti-pet godina Borike su bile međaš oko koga su se vrtjela sva turistička zbivanja u opštini Rogatica. Zbog čak tri loše privatizacije „Agrokombinata“, koji je bio jedan od osnovnih nosilaca privrede u opštini, dolazi do zatvaranja hotela „Borike“ a time i erozije turizma u ovom planinskom mjestu i cijeloj opštini. Nije pomogla ni rekonstrukcija zgrade stare osnovne škole u čijem se prizemlju nalaze dvije višenamjenske sale i na spratu šest soba sa mogućnošću postavljanja više krevata za odmor i spavanje, a u neposrednoj okolini tereni za sve vrste malih sportova uz investiciju od preko 260.000 maraka.

Uz prestanak rada hotela, koji je otvoren davne 1974. godine, ukinut je i jedini stogodišnjak u privredi opštine – čuvena ergela konja bosansko-brske i arapske pasmine, pale su i Borike kao centar jedne od najvećih mjesnih zajednica na području opštine. Od nekad blistavog sjaja Borike su došle do ništavila, samuju i čamuju, kazuju Boričani.

Sa tim se slaže i direktor Turnističke organizacije opštine Predrag Ujić koji reče da su Borike bile centar odakle je sve počinjalo u oblasti turizma. Sa Borika se mogao lako organizovati izlet u Stari Brod, na Crkvine, Žepu i Slap, pa i Višegrad i posjetu tamošnjim znamenitostima. Iz Rogatice je to sve teže.

Radi toga, naglašava Ujić, fale nam Borike i njihovi smještajni i ugostiteljski kapaciteti u kojim se, primjera radi, već 15.decembra tražila karta više pred novogodišnje i božićne praznike. Ili, ljeti su se unaprijed morali rezervisati kapaciteti za organizovanje škole u prirodi učenika iz Bijeljine, Brčkog, Novog Sada i nekih drugih mjesta. Dolazili su ovdje i planinari i brojne ekipe sportista na visinske ljetne i zimske pripreme.

Kako trenutno stvari stoje Borikama se i dalje ne piše dobro. Hotel zjapi prazan, a rekonstruisani objekat bivše osnovne škole, u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, oživi dva-tri dana samo u avgustu uz Ilindanski sabor.

Da loša kretanja na Borikama nemaju kraja, pokazuje i ovdašnji zadružni dom. Zbog urušavanja krovne konstrukcije iznad bivše sale u kojoj su se održavale brojni omladinski skupovi, kulturne i druge manifestacije, ali i kad bi zatrebalo služila i kao privredni objekat za kraće lagerovanje raznih artikala poput strnih žita nakon žetve, krompira i drugih poljoprivrednih i šumskih proizvoda.

Šta će od sale ostati kad na proljeće odu poznati borički snjegovi, veliko je pitanje kazuju na Borikama.

Da se spasi sala zadružnog doma i ostali njegovi dijelovi, koji nisu u mnogo boljem stanju, možda bi mogao pomoći aktuelni stečajni upravnik nad imovinom „Agrokombinata“ Radomir Jokić iz Tesića. On je čak jedno vrijeme i iskazao volju za to, da bi ubrzo zatim prevrnuo list. Navodno, ima opstrukcije povjerilaca „Agrokombinata“, jer bi se time navodno umanjio fond za njihovo obeštećenje?!

Sve u svemu, na Borikama ništa dobrog. Brine to Boričane ma gdje bili. Ali od njihove brige malo vajde. Oni se ne pitaju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.