U 2019. godini rođeno 65 beba, sedam beba više nego 2018.

15. januara 2020. 058.ba

Babe

VIŠEGRAD – U Višegradu je prošle godine rođeno 65 beba – 35 dječaka i 30 djevojčica i u odnosu na godinu ranije povećan je broj novoređnih beba za sedam, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti opštine Višegrad Ana Bogdanović.

Ona je navela da opština Višegrad različitim mjerama pokušava da podstakne rađanje, a u budžetu za 2019. godinu izdvojeno je 100.000 KM za podsticaj nataliteta.

„U skladu sa skupštinskim odlukama isplata jednokratne pomoći za svako rođeno dijete iznosi 500 KM, a za treće i svako naredno 1.000 KM. U 2019. godini podneseni su zahtjevi koji se odnose na pomoć za svaku rođenu bebu, za treće i svako naredno novorođenče, kao i za svako dijete od rođenja do navršene jedne godine čiji roditelji nemaju mjesečna primanja veća od 500 KM“, istakla je Bogdanovićeva.

Ona je dodala da su ovom odjeljenju pristigla dva zahtjeva za vantjelesnu oplodnju koju opština stimuliše sa iznosom do 5.000 KM.

„Zahtjevi se odnose i na boravak djece u predškolskoj ustanovi, a novom skupštinskom odlukom propisano je da roditelji koji imaju dvoje djece, a oboje su istovremeno u obdaništu, opština refundira sa 50 odsto za drugo dijete boravak u ovoj ustanovi“, rekla je Bogdanovićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.