Humanista Neven Jovanović darivao mlade Sokolove glumce iz Dobruna

Izdavačka sekcija Sokola - 21. фебруара 2020. 058.ba

ODJEĆA KAO POMEN NA STAROBRODSKE MUČENICE

VIŠEGRAD – Nakon egzodusa goraždanskih Srba za vrijeme i poslije odbrambeno-otadžbinskog rata, Neven Jovanović sa porodicom živi u Londonu, ali ne zaboravlja stari kraj.

Do sada je više puta sa raznovrsnim poklonima darivao osnovce iz Novog Goražda, a odskora i đake područne osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Dobrunu, inače kolektivne članove Dramske sekcije Srpskog sokolskog društva „Soko“.

-Ovaj put radi se o specifičnim darovima, odjevnim predmetima sa heklanim aplikacijama koje simbolizuju djevojačko ruho srpskih djevojaka, koje su ratne 1942. godine u Starom Brodu, radije izabrale kolektivni skok u nabujalu Drini, nego da dospiju u ruke ustaša, koji su s proljeća te ratne godine zvjerski umorili 6000 srpske nejači, pojasnio je Jovanović, višegradskoj javnost poznat po plivačkom maratonu do sčpomen kompleksa u Staroom Brodu.

Po riječima predsjednika Dramske sekcije Sokola Mirjane Alaksandrović, doskorašnje učiteljice koja u u penziji aktivno i radi sa mladim glumcima iz Dobruna, majice i druge odjevne predmete iskoristiće za novi igrokaz koji će biti svojevrsni pomen na Starobrodske mučenice.

-Bojana Podgorica, koja je me je naslijedila kao učiteljica u Dobrunu, kao već afirmisani dramaturg, će za ovaj igrokaz uraditi scenario i režiju, a na tekst novinara Slavka Helete.

Sokolova Dramska sekcija je aktivna od 1998. godine, kada je uz blagoslov blaženopočivšeg Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja obnovljen sokolski pokret u Višegradu, koji u gradu na Drini i Rzavu datira od davne 1908. godine.

Kroz ovu sekciju prošli su svi đaci ovdašnje područne osnovne škole, a mnogi od njih, iako srednjoškolci ili studenti, aktivno učestvuju u brojnim predstavama, popsebno na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u manastiru Dobrunu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.