Predstavljen ovogodišnji pravilnik o podsticajima

SRNA - Jovana Borovčanin - 27. фебруара 2020. 058.ba

VIŠEGRAD – U Višegradu je poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove opštine predstavljen pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede za ovu godinu, kao i pravilnik o kapitalnim ulaganjima.

Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Sokolac pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Svjetlana Mičić rekla je da se promjene u pravilniku, između ostalog, odnose na stočarsku proizvodnju u sistemu krava – tele.

„U 2019. godini za devet mjeseci poljoprivrednici iz opštine Višegrad predali su 44.000 litara mlijeka mljekari `Pađeni`. Taj broj je za svaku pohvalu, uzimajući u obzir da su poljoprivrednici malo edukovani i sve više poljoprivrednika će se okrenuti proizvodnji mlijeka“, istakla je Mičićeva.

Ona je podsjetila da mjere iz prošle godine ostaju na snazi i u 2020, pa tako 0,25 feninga po litru mlijeka iznosi podsticaj resornog ministarstva, za dizel gorivo podsticaj je 0,60 KM, a pri nabavci mehanizacije povrat je 30 odsto za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva.

Mičićeva kaže da je proizvođače u Višegradu najviše interesovalo proširenje otkupne mreže mlijeka i da je primjetno da se sve veći broj poljoprivrednika uključuje u sistem otkupa mlijeka.

Načelnik odjeljenja za privredu, lokalni razvoj i društvene djelatnosti Ana Bogdanović rekla je da je odziv poljoprivrednih proizvođača bio zadovoljavajući, te da su imali priliku da se upoznaju sa podsticajima koji su predviđeni pravilnicima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.