Centralni spomenik braniocima Srpske od posebnog lokalnog značaja

03.03.2020.

VIŠEGRAD – Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas odluku da Centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca bude proglašen spomenikom od posebnog lokalnog značaja.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su borci Republike Srpske kategorija stanovnika o kojoj ova opština posebno brine i da je Višegrad jedna od lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja najveća sredstva.

„Ne smijemo zaboraviti zasluge stvaralaca Srpske i ovo je jedan od načina da pokažemo da cijenimo ono što su borci uradili da bismo mi danas uživali u slobodi. Vjerujem da mlađi naraštaji imaju pravi putokaz i da svi zajedno pokazujemo da volimo Republiku Srpsku koju su naši očevi stvorili“, istakao je Đurević.

On je naglasio da donošenjem odluke o proglašenju Centralnog spomenika braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca spomenikom od posebnog lokalnog značaja, rukovodstvo opštine ukazuje poštovanje stvaraocima i braniocima Srpske.

Đurević je naveo da je na današnjoj sjednici usvojena i odluka o novčanom podsticaju za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini za 2020. godinu, za šta je iz budžeta planirano 80.000 KM.

On je dodao da je usvojena i odluka o promjeni naziva Javne ustanove za kulturne djelatnosti Dom kulture Višegrad u Kulturni centar „Ivo Andrić“, u čast ovom nobelovcu.

„Odbornici su usvojili i odluku o dopuni odluke o utvrđivanju uslova i kriterijuma za ostvarivanje prava na stimulisanje nataliteta i to je jedan od načina da pomognemo budućim roditeljima u borbi za roditeljstvo i da im olakšamo probleme sa kojima se susreću“, rekao je Đurević.

Šef kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je dopunjenom odlukom o stimulisanju nataliteta dodatno unaprijeđena podrška trudnicama.

On je naglasio da je proglašenje Centralnog spomenika braniocima Republike Srpske od posebnog lokalnog značaja jedan od preduslova za rekonstrukciju tog spomenika koja slijedi u narednom periodu.

Odbornici su usvojili i plan o upravljanju, građenju, rekonstrukciji i održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva za 2020. godinu.