Održan Forum bezbjednosti Čajniča

12.03.2020.

ČAJNIČE – Povodom pandemije koronavirusa danas je održan sastanak Foruma bezbijednosti opštine Čajniče. Sastanak je organizovao načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić. Gost sastanka je bio prim. dr Petrić, spec. epidemiolog.

Jedina tačka dnevnog reda je, novonastala epidemiološka, odnosno pandemiološka situacija – pojava i širenje koronavirusa.

Pored članova Foruma bezbjednosti prisustvovali su ljekari i ostali zdravstveni radnici, predstavnici dečijeg vrtića, te predstavnici nadležnih organa na području opštine Čajniče. Poslije sažetih diskusija i uputstava od strane epidemiologa, doneseni su sledeći zaključci:
1. Da je evidentna pojava koronavirusa i njena opasnost u cijeloj RS, ali da ne treba stvarati paniku i treba preduzeti sve adekvatne mjere da zaraza ne dođe u naš grad.
2. Da se prati stanje, donesene odluke i naredbe, i da se poštuju sva uputstva koja donose nadležne ustanove i institucije.
3. Apelujemo na Ministarstvo zdravlja RS i institutucije da obezbjede malim opštinama i njihovim domovima zdravlja potreban dio opreme i sredstava za dezinfekacju.
4. Da svi rukovodioci u svojim ustanovama i institucijama preduzmu adekvatne preventivne mjere i aktivnosti.

Načelnik opštine Čajniče moli sve građane da izbjegavaju sva javna okupljanja, nepotrebne obilaske i odlaske van područja opštine Čajniče i bespotrebno posjećivanje javnih istitucija. Smanjiti odlaske porodičnim ljekarima na najmanji mogući nivo.

Forum će pratiti razvoj situacije i blagovremeno izvještavati građane, dodao je načelnik Karadžić.