Održan protestni skup za očuvanje rijeka

SRNA - Jovana Borovčanin - 01. marta 2020. 058.ba

VIŠEGRAD – Više stotina građana protestovalo je danas u Vardištu kod Višegrada protiv izgradnje mini-hidroelektrane Rzav.

Domaćin skupa Vojkan Krstić iskazao je neslaganje sa izgradnjom mini-hidroelektrane Rzav i uputio molbu nadležnim institucijama da ovaj slučaj bude preispitan, da se odgovorni javno kazne, te ukine odluka o izgradnji, koja koristi samo bogaćenju pojedinaca.

Krstić, poznat kao humanitarac, rekao je da je danas u Vardištu iz ličnih razloga, jer je to selo njegove majke, bake, prabake, te da i on svojoj djeci želi da pruži istu šansu, da imaju svoje selo.

Mještanin Vardišta Čedo Jovičić rekao je da je na protest došao da odbrani srce i dušu ovog kraja, kao i Milan Grujević, koji je naveo da su brane štetne za zdravlje i narod i da treba preispitati ovu izgradnju.

Nakon protestnog skupa, prisutni su mirnom šetnjom u koloni zajedno prošetali do Manastira Vardište gdje služen moleban.

Organizatori skupa su uprava parohije Vardiške i regionalni humanitarac Vojkan Krstić.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane u Višegradu, a procijenjena vrijednost investicija je oko 3,12 miliona KM.

Planirana je izgradnja male hidroelektrane Crni Rzav čija je procijenjena vrijednost postrojenja oko 1,66 miliona KM, dok je vrijednost mini-hidrocentrale Bijeli Rzav oko 1,46 miliona KM.

Inicijativu za dodjelu koncesija za izgradnju ove dvije male hidroelektrane dostavilo je privredno društvo „VG ekoenergija“ iz Višegrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.