Situacija vezana za virus korona pod kontrolom

20.03.2020.

VIŠEGRAD – Situacija u opštini Višegrad u vezi sa virusom korona je pod kontrolom i sprovedene su sve preventivne mjere propisane zakonom kako ne bi došlo do njegove pojave, poručeno je sa današnjeg zasjedanja opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević poručio je Višegrađanima da nema razloga za paniku, te da su sve mjere preduzete na vrijeme i kako treba.

On je naveo da je juče kod graničnog prelaza u Vardištu vojska postavila tri šatora sa ukupno 60 ležajeva, a da je opština obezbijedila neophodnu logistiku i infrastrukturu.

„Danas je priključena električna energija, a formirali smo i tim koji će brinuti o boravku ljudi u tim šatorima. Na vezi smo i sa republičkom civilnom zaštitom, sve mjere su preduzete i spremni smo da dočekamo ljude kojima će eventualno biti potreban karantin u šatorima“, rekao je Đurević.

Opštinski zdravstveni inspektor Slađana Miovčić rekla je da će danas biti završena dezinfekcija svih objekata u Višegradu.

„Od ponedjeljka krećemo u kontrolu trgovačkih objekata i ostalih koji obavljaju neku uslužnu djelatnost, jer je u njima obavezno nošenje maski i zaštitnih rukavica“, dodala je Miovčićeva.

Ona je napomenula da se lica koja su stavljena u kućnu izolaciju uredno kontrolišu i da nema primjedbi da je neko prekršio provođenje te uredbe.

„Građanima smo dali uputstva da, ako posumnjaju ili saznaju da neka lica krše te uredbe kućne izolacije, mogu da ih prijave anonimno policiji pozivom na broj 122, a oni će nama proslijediti informaciju, kako bi dalje preduzeli zakonske mjere“, naglasila je Miovčićeva.

Ljekar višegradskog Doma zdravlja Goran Lončarević rekao je da Štab za vanredne situacije opštine Višegrad i njen načelnik Mladen Đurević preduzimaju sve preventivne mjere da se u ovoj lokalnoj zajednici ne pojavi virus korona.

„Prevencija je glavno oružje protiv onoga što bi nas eventualno moglo snaći. Panici mjesta nema, veoma je važno da se mjere koje se propisuju shvate na najozbiljniji način, a sve mjere koje su do sada preduzete su pravovremene i imaju za cilj da zaštite naše stanovništvo“, istakao je Lončarević.

Lončarević je apelovao na sugrađane da budu odgovorni i da poštuju propisane mjere i instrukcije.

„Oni koji dolaze iz zemalja u kojima je evidentiran virus korona, po dolasku kući moraju se distancirati u posebnu prostoriju, predmete koje nose sa sobom moraju dezinfikovati, te posebno voditi računa o ličnoj higijeni. Ako se takve mjere sprovedu striktno, ostatak porodice ne mora da ide u karantin“, pojasnio je Lončarević.

On je dodao da, ako onaj ko dođe iz tih zemalja ostvari kontakt sa porodicom i boravi u istim prostorijama, onda svi moraju pod zdravstveni nadzor.