Zabrana okupljanja na igralištima

17.03.2020.

VIŠEGRAD – Štab za vanredne situacije opštine Višegrad je, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, donio odluku o zabrani okupljanja na igralištima.

Zdravstveni inspektor u opštini Višegrad Slađana Miovčić rekla je novinarima da je na graničnom prelazu u Vardištu izvršena dezinfekcija, kao i u vjerskim objektima i osnovnim školama, te da će sutra biti obavljena dezinfekcija užeg centra grada.

„Apelujem da svi građani koji ulaze u Republiku Srpsku kontaktiraju višegradski Dom zdravlja telefonom i da ne dolaze u ovu ustanovu“, navela je Miovčićeva.

Ona napominje da će sutra biti izvršena dezinfekcija svih ugostiteljskih objekata na području opštine i da će, u slučaju nepoštivanja ove odluke, uslijediti novčane kazne.

Direktor višegradskog Doma zdravlja Snežana Đurović rekla je da je u kućnoj izolaciji ukupno 88 osoba koje su došle iz zemalja u kojima postoje žarišta virusa korona, dodajući da se preduzimaju sve mjere koje su propisale institucije, kao i interne mjere.

Đurovićeva je apelovala da se građani koji su došli iz drugih zemalja jave porodičnom ljekaru ili službi hitne pomoći, da podignu nivo svijesti i društvene odgovornosti i poštuju propisane zahtjeve ljekara i nadležnih službi, a sve s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Iz opštinskog Štaba za vanredne situacije poručuju da se na graničnim prelazima sprovode mjere nadležnih institucija koje pružaju podršku sanitarnim inspektorima i da je juče izdato 140 rješenja o poštovanju zakonskih odredaba za ulazak sa teritorije druge zemlje, dok je danas izdato 60.

U hotelu „Višegrad“ otkazana su sva noćenja, dok u višegradskoj banji radi samo zdravstvena rehabilitacija.

Policija prate građane koji su u samoizolaciji, a prema njihovom izvještaju nema onih koji krše pravila. Iz Policijske stanice apeluju da građani drže rastojanje od dva metra u zatvorenom prostoru, kao i da stariji stanovnici što manje borave na javnim mjestima.