Mjesec dana od početka epidemije: Za sada bez većih posljedica na stanje zaposlenosti

Radio Foča - 15. aprila 2020. 058.ba

FOČA – Na evidenciju Biroa za zapošljavanje u Foči u proteklih mjesec dana prijavila su se ukupno 33 lica, od kojih je trideset jedna osoba u tom periodu dobila otkaz od poslodavca. Sa druge strane, prema podacima Odjeljenja za privredu opštine Foča, u periodu od 15.marta do 15.aprila osam zanatsko-preduzetničkih radnji privremeno je odjavilo djelatnost.

Rukovodilac Biroa za zapošljavanje opštine Foča Miloš Milić pojasnio je da u periodu od 16.marta do 15.aprila nije bilo velikog porasta broja prijavljenih lica koja su dobila otkaz od poslodavaca.

-Ukupan broj je 33 lica, od kojih je 31 osoba ostala bez posla, a već je bila u radnom odnosu. Uglavnom su to lica koja su bila zaposlena u privatnom sektoru-pojasnio je Milić.

U istom periodu, sa evidencije Biroa brisano je 29 lica. Dvadeset tri lica su se zaposlila, a šest ih je izbrisano iz evidencije po drugim osnovama, najčećše zbog penzionisanja.

-Nemamo velikih odstupanja u broju prijavljenih koji su ostali bez posla u proteklih mjesec dana i onih koji su zasnovali radni odnos. Situacija je dobra za sada, vjerujemo i nadamo se da će i dalje tako biti-rekao je Milić.

Optimističnog stava su i u Odjeljenju za privredu opštine Foča. Razlog za to je, osim trenutnog stanja zaposlenosti, stanje u zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti. Od ukupno 360 zanatsko-preduzetničkih radnji, osam je privremeno odjavilo djelatnost.

-U pitanju su četiri taksi prevoznika, jedan autoprevoznik, jedna zanatska radnja, jedan ugostitelj i jedan salon ljepote-navela je Branka Salamadija, načelnik Odjeljenja.

Iako je rano za analizu stanja i sagledavanje posljedica epidemije virusa korona na privredni ambijent, u Odjeljenju smatraju da situacija u Foči za sada nije alarmantna.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.